ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ δημιουργίας θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των 70 Κέντρων Πρόληψης των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και του ΟΚΑΝΑ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, καθώς και της συνεχούς κατάρτισης των στελεχών τους, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Τα Κέντρα Πρόληψης είναι τοπικές υπηρεσίες που απευθύνονται σε υγιείς (μη εξαρτημένους) πολίτες και εφαρμόζουν προγράμματα προαγωγής της υγείας και πρόληψης χρήσης ουσιών στη σχολική και την ευρύτερη κοινότητα, καθώς και στο χώρο της οικογένειας. Λειτουργούν με τη μορφή μη κερδοσκοπικών αστικών εταιριών, κυρίως Δήμων και Νομαρχιών, υπό την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ και συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και κατά 50% από πόρους που έχει εξασφαλίσει η ΚΕΔΚΕ από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ απασχολούν 350 στελέχη και 70 διοικητικούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης τα Κέντρα αυτά λειτουργούν με τριετείς προγραμματικές συμβάσεις και δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο λειτουργίας, γεγονός που έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να γίνονται συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί των στελεχών να ορίζονται αυθαίρετα. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Χρήστος Ρούκας το έλλειμμα των 10 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ο ΟΚΑΝΑ καθιστά προβληματική τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και σε ορισμένα από αυτά οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από 1-7 μήνες.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκπαίδευσης των στελεχών επισήμανε ότι γινόταν στο Κέντρο Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ που ανήκε στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο όμως έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνέπεια να μην είναι πλέον δυνατή η εκπαίδευση των στελεχών.