Ψάχνουν φάρμακο για τα κλειστά φαρμακεία

Θέσεις μάχης πήραν φαρμακοποιοί και υπουργείο Υγείας ενόψει της συζήτησης των σχετικών άρθρων του νομοσχεδίου στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Του Κωστή Κεκελιάδη

 

Οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε νέο τριήμερο λουκέτο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συνεδρίασε το Σάββατο στην Αθήνα. Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά κράτησαν την πλέον σκληροπυρηνική στάση δηλώνοντας ότι δεν θα δίνουν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πέντε ταμείων (ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Συμβολαιογράφων), τα οποία εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν πληρώσει. «Θα κινητοποιήσουμε τα τοπικά δημόσια νοσοκομεία και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δουλεύουμε, για να είμαστε έτοιμοι, αν κάποιος πάει να μας εκβιάσει με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με αφορμή το τελευταίο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δ. Βαρνάβας επισήμανε ότι ο υπουργός Υγείας «όφειλε να γνωρίζει πως πέρα από τα τεράστια κενά στελέχωσης δώδεκα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν απολύτως κανέναν φαρμακοποιό. Όλα τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαθέτουν αποθέματα φαρμάκων, που μετά βίας επαρκούν για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Όφειλε τέλος να γνωρίζει πως κανένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός δεν μπορεί να εισπράττει ποσοστό συμμετοχής από τα φάρμακα που χορηγεί».

Το διακύβευμα

Δύο είναι τα κεντρικά σημεία της σύγκρουσης: Η δυνατότητα που παρέχεται και σε μη φαρμακοποιούς να εκδίδουν άδεια λειτουργίας φαρμακείου (όπως συμβαίνει και στις ιδιωτικές κλινικές, όπου οι μη γιατροί απλώς δεν μπορούν να κατέχουν πάνω από το 50% της μετοχικής σύνθεσης), καθώς και το ωράριο λειτουργίας. Με τις δύο αυτές ρυθμίσεις εκτιμάται ότι δίνεται η δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να αποκτήσουν μέρος του ελέγχου (και) της λιανικής πώλησης. Το εγχείρημα συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι από το καλοκαίρι έχει μεταφερθεί από τα δημόσια στα ιδιωτικά φαρμακεία η ευθύνη διακίνησης ορισμένων πανάκριβων φαρμάκων (όπως τα αντικαρκινικά), ενώ προβλέπεται ο διπλασιασμός των (χρυσοφόρων) φαρμακείων πέριξ των νοσοκομείων. «Ο έλεγχος της λιανικής πώλησης αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά τα φαρμακεία Σάββατο και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ο κ. Θεοδοσιάδης τονίζει ότι, αν ισχύσει αυτό, τότε ο σύλλογος δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει την ευθύνη έκδοσης προγράμματος εφημερευόντων και διημερευόντων φαρμακείων, ώστε να ξέρει κάθε ενδιαφερόμενος πού να απευθυνθεί, αφού θα ισχύει το «όποιος μπορεί ανοίγει, όποτε θέλει».