Site icon www.ygeianet.gr

«Ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών

«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης όλων των αμοιβών και επιδομάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2010 και θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τοn Φεβρουάριο.

Ποιοι πληρώνουν

Με βάση το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών γιατροί, ιπτάμενο προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας, εφοριακοί, τελωνειακοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15% έως 20%. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές έως 40%.

Οι αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων και αποζημιώσεων θα γίνουν αισθητές από το 2010 με την αύξηση της παρακράτησης φόρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων προβλέπουν τα εξής:

1. Οι μειώσεις φόρων που προκύπτουν από την έκπτωση των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για δικηγορικές αμοιβές και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας θα περιορισθούν σημαντικά για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

2. Η φοροαπαλλαγή των εισοδημάτων που αποκτά η Εκκλησία από ενοίκια θα καταργηθεί, δηλαδή τα μισθώματα που εισπράττουν οι ιεροί ναοί και οι μητροπόλεις θα φορολογούνται με συντελεστή 10% ή 20%.

Πού καταργείται

3. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για:

Αυτοτελώς με συντελεστή 15% φορολογείται το 50% των παραπάνω επιδομάτων ενώ το υπόλοιπο 50% φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ο συντελεστής της φθάνει ακόμη και στο 40%.

Επικίνδυνη

4. Διατήρηση του καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης για τους τόκους καταθέσεων και για ορισμένα επιδόματα κοινωνικών ομάδων (ανέργων, πολυτέκνων κ.ά.).

Μαρία Βουργάνα

Exit mobile version