«Ψαλίδι» σε κράτος – μισθούς

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Οσα δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια πρέπει να γίνουν μέσα στο 2010. Η κυβέρνηση υπό την πίεση της Κομισιόν, πρωτίστως όμως εκτιμώντας την πραγματικότητα και τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε άμεσες και ριζικές περικοπές του λειτουργικού κόστους του κράτους.

Συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κλείσιμο οργανισμών και θυγατρικών εταιριών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, περικοπές αμοιβών και κάθε είδους εξόδων είναι μερικά μόνον από τα μέτρα που αποφάσισε χτες η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της κυβέρνησης. Το δύσκολο έργο της εφαρμογής αυτής της πολιτικής ανέλαβε πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Πάγκαλος θα συντονίζει πλέον τους (διαφωνούντες) αρμόδιους υπουργούς και συγχρόνως θα επιβλέπει το σκληρό έργο των περικοπών. Θα είναι ο πρώτος, ο εσωτερικός επιτηρητής της κυβέρνησης, πριν η κυβέρνηση πέσει στα χέρια των Ευρωπαίων επιτηρητών.

Ποιες εταιρίες κλείνουν

Εταιρίες του Δημοσίου, όπως τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, μπορεί να πωληθούν. Για πώληση ή κλείσιμο πάνε και οι θυγατρικές του ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ και πολλές ακόμη θυγατρικές εταιρίες των ΔΕΚΟ ή και εταιριών του στενού δημόσιου τομέα, όπως η ΤΡΑΜ ΑΕ.

Στα σχέδια είναι, επίσης, η πώληση των καζίνων. Θα κλείσουν όλες οι αναπτυξιακές των δήμων, ενώ θα συγχωνευθούν στον κεντρικό κορμό των ΟΤΑ οι εταιρίες που σήμερα είναι θυγατρικές, αν και τα έξοδά τους καλύπτονται από το Δημόσιο.

Μεγάλες, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι περικοπές των αμοιβών των δημόσιων υπαλλήλων. Το πόσο μεγάλες θα είναι θα φανεί κοντά στο Πάσχα, όταν θα δουν να χάνονται μεγάλα ποσά από τη μισθοδοτική κατάσταση.

«Ούτε μέρα για χάσιμο»

«Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη σύσκεψη, προσθέτοντας ότι «μπροστά μας ανοίγεται μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο».

Η χώρα μας βρίσκεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς κρίσης για τα δεδομένα της πρόσφατης Ιστορίας μας, που προέρχεται και οφείλεται στις εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που συνεδρίασε για πρώτη φορά, μετά τις εκλογές υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Χάρης Παμπούκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Λούκα Κατσέλη, Αννα Διαμαντοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Μπατζελή και Δημήτρης Ρέππας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει προς αντιμετώπιση μία χωρίς προηγούμενο πρόκληση, συνισταμένη της οποίας είναι να προχωρήσουν σύντομα οι μεγάλες τομές, ενώ ταυτόχρονα να λαμβάνονται με δικαιοσύνη τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, με επιμερισμό των βαρών και με ιδιαίτερη προστασία των χαμηλόμισθων, αλλά και τη διασφάλιση της μεσαίας τάξης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η λύση των προβλημάτων πρέπει να είναι βιώσιμη και όχι πρόσκαιρη και υπογράμμισε πως ούτε τα χρέη, ούτε η απαξίωση θα σταματήσουν αν δε δημιουργηθεί νέο εισόδημα, αν δεν απελευθερωθούν οι πόροι, αν δεν κλείσουν οι μαύρες τρύπες του Δημοσίου».

Πολιτική νοικοκυρέματος

Ο Θ. Πάγκαλος μετά τη σύσκεψη αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν είπε ότι εξετάστηκε μια «πολιτική νοικοκυρέματος των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας» και «μια πολιτική μείωσης των αμοιβών των προέδρων των διευθυνόντων συμβούλων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων». Υποστήριξε ότι δε θα είναι κάτι «προκρούστειο», ωστόσο επισήμανε ότι έχουν γίνει πολλές αναφορές για «σκανδαλώδεις αμοιβές».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ακόμη ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε και η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, η εξειδίκευση των στόχων του στα επιμέρους υπουργεία και η διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την παρακολούθηση της εξέλιξής του. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.