Οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η αναμονή για μία απλή εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες.
Δωρεάν αλλά… πανάκριβη η υγεία των ασφαλισμένων
Της Νικολέτας Μπούκα
“Χρυσάφι” καλούνται να πληρώσουν τις ιατρικές εξετάσεις τους εκατομμύρια ασφαλισμένοι, ενώ η αναμονή για μία απλή εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να φτάσει έως και τους έξι μήνες. Επιπλέον τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν δικά τους ιατρεία ή δεν διαθέτουν εξειδικευμένα μηχανήματα.
Αυτές είναι και οι κύριες αιτίες για τις οποίες οι ασθενείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, αναγκαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, καθώς οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό φορέα τους έχουν “καθηλωθεί” στο… 1991 και ουδεμία σχέση έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα.
Όπως καταγγέλλουν γιατροί και ασφαλισμένοι, το κρατικό τιμολόγιο, το οποίο λειτουργεί και ως “μπούσουλας” για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχει αλλάξει επί 18 χρόνια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να παίρνουν ως επιστροφή… ψίχουλα σε σύγκριση με το σημερινό κόστος κάθε εξέτασης σε ιδιωτικό ιατρείο.
ΑΝΑΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ Στα… χαρτιά παραμένει εδώ και δυόμισι χρόνια η πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία, για τη σύνταξη νέου καταλόγου τιμών για βασικές ιατρικές πράξεις. Παρότι ο κατάλογος έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας, η τελική έγκριση και χρηματοδότησή του σκοντάφτουν στο υπουργείο Οικονομικών.
“Η πρότασή μας για την ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και των ασφαλιστικών ταμείων, εκ των οποίων και το ΙΚΑ, ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Είναι έτοιμη, την καταθέσαμε εδώ και δυόμισι χρόνια και έχει εγκριθεί από τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης. Ωστόσο εκκρεμεί η έγκρισή της από το υπουργείο Οικονομίας”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης.
Επιπλέον επισημαίνει ότι οι τιμές βάσει των οποίων αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία οι ασθενείς για ιατρικές εξετάσεις είναι αυτές που διαμορφώθηκαν από το 1991. Σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτονται ούτε τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων. “Η πρότασή μας περιλαμβάνει τόσο την ανακοστολόγηση των συνηθισμένων εξετάσεων όσο και την κοστολόγηση των πιο σύγχρονων ιατρικών εξετάσεων. Πιστεύω πάντως ότι είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην έγκριση της ανακοστολόγησης των λεγόμενων εξετάσεων ρουτίνας, δηλαδή των μικροβιολογικών και ακτινολογικών”, τονίζει ο κ. Στριγγάρης.
Τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε
Ενδεικτικά σε ιδιωτικό ιατρείο μία αιματολογική εξέταση κοστίζει 27,77 ευρώ, η εξέταση ούρων 16,88 ευρώ, η εξέταση για σάκχαρο 21,08 ευρώ, για χοληστερίνη 27,69 ευρώ και για τριγλυκερίδια 30,22 ευρώ. Τα ταμεία επιστρέφουν στους ασφαλισμένους τους 2,88, 1,70, 2,26, 2,88 και 4,49 ευρώ αντίστοιχα.
Ανάλογη είναι η εικόνα και για εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία, που στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει 410,23 ευρώ και βάσει του κρατικού τιμολογίου του 1991 τα ταμεία επιστρέφουν 116,16 ευρώ. Το τρίπλεξ καρδιάς κοστίζει 158,46 ευρώ, εκ των οποίων δικαιολογούνται 73,37 ευρώ. Η ριζική μαστεκτομή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια κοστίζει 2.100 ευρώ, η ολική γαστρεκτομή 3.000 ευρώ, η ολική αρθροπλαστική 3.000 ευρώ, το χειρουργείο για ανεύρυσμα εγκεφάλου 6.100 ευρώ και το χειρουργείο για ανεύρυσμα αριστεράς κοιλίας 9.500. Οι ασφαλισμένοι παίρνουν από τα ταμεία για αυτές τις ιατρικές πράξεις 4,40, 4,40, 25,83, 59,25 και 96,52 ευρώ αντίστοιχα.
ΚΑΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Βάσει του κρατικού τιμολογίου του 1991 δεν καλύπτονται καθόλου η ψηφιακή μαστογραφία, που κοστίζει 120 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, η εξομοίωση ακτινογραφίας (245 ευρώ), η αξονική τομογραφία (300 ευρώ) και η αξονική στεφανιογραφία (500 ευρώ).
Εκτός πραγματικότητας όμως είναι και η αποζημίωση των ασφαλισμένων για τις οδοντιατρικές πράξεις. Το σφράγισμα σε ιδιωτικό ιατρείο κοστίζει 40 ευρώ, η εξαγωγή δοντιού 50 ευρώ, η τοποθέτηση θηκών 200 ευρώ και ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλα) 1.000 ευρώ. Τα ποσά επιστροφής είναι 6,40, 6,34, 39,65 και 128,19 ευρώ αντίστοιχα.
Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στην κάλυψη του κόστους της επίσκεψης στο γιατρό. Η πρώτη επίσκεψη στο ιδιωτικό ιατρείο κοστίζει 50 ευρώ, η δεύτερη επίσης 50 ευρώ, ενώ η επίσκεψη του γιατρού κατΆ οίκον κοστίζει 80 ευρώ. Τα ταμεία επιστρέφουν στους ασφαλισμένους βάσει του κρατικού τιμολογίου του 1991 20, 10 και 25 ευρώ αντίστοιχα. Για τη δεύτερη κατΆ οίκον επίσκεψη του γιατρού επιστρέφονται μόνο 15 ευρώ.
“Απαράδεκτη κατάσταση”
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την επικρατούσα κατάσταση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νικολαΐδης. Όπως εξηγεί στη “ΜτΚ”, οι ασφαλισμένοι των οποίων τα ταμεία δεν έχουν συμβάσεις με γιατρούς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβληθούν και οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια.
“Είναι αναγκαία η άμεση ανακοστολόγηση. Δυστυχώς με την κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού ο άρρωστος δεν μπορεί να περιμένει μήνες, για να εξυπηρετηθεί. Συνεπώς αναγκάζεται να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Υγείας μάς έχει υποσχεθεί κατά καιρούς ότι η ανακοστολόγηση θα γίνει, αλλά δεν είδαμε τίποτα στην πράξη”, επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.