«Ψίχουλα» για την εξωσωματική

Συμβολική είναι η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Από τα 2.500 έως 5.000 ευρώ που κοστίζει κάθε προσπάθεια, τα Ταμεία καλύπτουν μόνο το κόστος φαρμάκων, το οποίο ανέρχεται στα 350 ευρώ. Τα υπογόνιμα ζευγάρια κάνουν συνήθως δύο ή τρεις προσπάθειες, πληρώνοντας συνολικά από 5.000 έως 15.000 ευρώ και εισπράττουν από το Ταμείο τους 1.000 ευρώ!

«Πολλές φορές δεν πηγαίνουν καν να εισπράξουν αυτό το ποσό, το οποίο θεωρούν ασήμαντο μπροστά στα έξοδα και στην ταλαιπωρία τους», ανέφερε χθες στο «Εθνος» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη», κ. Ελευθερία Βλησμά. Το ποσό δεν δίνεται καν εάν η υποψήφια μητέρα δεν είναι παντρεμένη!

 

Το θέμα συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το σωματείο, με τίτλο «Η εξωσωματική στη νέα δεκαετία». Οι ομιλητές ανέφεραν ότι περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνόπουλα έχουν γεννηθεί χάρη σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

«Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 350.000 υπογόνιμα ζευγάρια και ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά», σημειώνει η κ. Βλησμά, για να εξηγήσει: «Οι σύγχρονες γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στις σπουδές και στην καριέρα και αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια σε ηλικίες πάνω από τα 30. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με οργανικά αίτια».

Τα προβλήματα γονιμότητας αυξάνονται και στους άνδρες, αναφέρει ο μαιευτήρας – γυναικολόγος κ. Θάνος Παράσχος. Το «ισχυρό» φύλο -σημειώνει- εμφανίζει όλο και πιο συχνά ολιγοσπερμία, η οποία σχετίζεται με παράγοντες όπως το αυξημένο στρες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ρύπανση και η κακή διατροφή.

Ο χειρουργός – μαιευτήρας κ. Ηλίας Γάτος αναφέρθηκε στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στην εξωσωματική. Δεν είναι ξεκάθαρο -είπε-για το αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι.

Μελέτες
Επικαλούμενος ορισμένες μελέτες, τόνισε ότι υπάρχει ελαφρώς αυξημένη εμφάνιση νεοπλασιών, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι καρκίνοι σχετίζονται με άμεσο τρόπο με την υπογονιμότητα ή με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας πρέπει να έχουν κάνει έναν πλήρη έλεγχο για την πιθανότητα να υπάρχει αρχόμενη μορφή κάποιας νεοπλασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γάτο, από τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα χορηγούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο κ. Θάνος έκανε λόγο για σημαντικές βελτιώσεις στην εξωσωματική, όπως η δωρεά ωαρίων, η οποία είναι μία σχετικά πρόσφατη εξέλιξη, σε σύγκριση με τη δωρεά σπέρματος που γίνεται περισσότερα από 100 χρόνια. Τα κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο οργανώνουν προγράμματα δωρεάν ωαρίων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ