Ψήφισμα στον υπουργό Υγείας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Ρέθυμνο

Ψήφισμα προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, όπου καταγράφονται αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού Ρεθύμνου και τη δεινή θέση στην οποία έχει αυτό περιέλθει, συνέταξαν στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης γιατροί φορείς και πολίτες του νομού Ρεθύμνου που δήλωσαν με τη συμμετοχή τους το «παρών» στην επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας. Το κτιριακό, οι υποδομές και η υποστελέχωση είναι ζητήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, το οποίο να σημειωθεί πως εξυπηρετεί τα τελευταία τρία έτη κατά μέσο όρο 100.000 ασθενείς το χρόνο.

Ο Ηλίας Σαμιώτης, καρδιολόγος στη ΜΕΘ και μέλος της ένωσης Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου παρουσίασε αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως στο νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχουν μόλις 73 γιατροί αντί 135 που θα έπρεπε να είναι, 174 νοσηλευτές αντί 316 και 32 διοικητικοί υπάλληλοι αντί 70. Με πρόχειρους υπολογισμούς φαίνεται πως το νοσοκομείο του Ρεθύμνου λειτουργεί με προσωπικό λίγο περισσότερο από το μισό από όσο θα έπρεπε.

Ειδικότερα επεσήμανε πως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών υπηρετεί ένας γιατρός αντί τριών, παθολόγοι υπηρετούν τρείς και υπάρχουν πέντε κενές θέσεις, υπάρχουν τέσσερις καρδιολόγοι αντί για πέντε και τρεις εντατικολόγοι αντί για επτά, ενώ ειδικευόμενοι γιατροί υπηρετούν 52. Στη διάρκεια της εισήγησης του ο κ. Σαμιώτης παρουσίασε τους μικρούς χώρους του νοσοκομείου από τον χώρο υποδοχής μέχρι και το ΤΕΠ που όπως είπε καθημερινά εξυπηρετεί κατά μέσο όρο εκατόν τριάντα περίπου ασθενείς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα κέντρα υγείας του νομού τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα, ελλείψεις προσωπικού αλλά και ελλείψεις στα πληρώματα ασθενοφόρων.

Στη χθεσινή εκδήλωση οι γιατροί είχαν ζητήσει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, των οποίων τη στήριξη και τη συμπαράσταση χρειάζονται ώστε από κοινού να διεκδικήσουν την αξιοπρεπή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού. Στο ψήφισμα προς τον υπουργό Υγείας γιατροί, πολίτες και φορείς απαιτούν την άμεση έγκριση του νέου οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου την άμεση παράδοση της νέας πτέρυγας και την ανακαίνιση της παλιάς, την πρόσληψη δεκατεσσάρων γιατρών, που όπως τονίζεται έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τις 1.07.2009, την πρόσληψη 50 νοσηλευτών και 29 ατόμων διοικητικού προσωπικού και 20 βοηθητικού, έκτακτη επιχορήγηση για την ασφαλή κάλυψη των εφημεριών και άμεση αντικατάσταση του παρωχημένου εξοπλισμού και αγορά νέου αξονικού τομογράφου και ακτινοσκοπικού μηχανήματος για τα ορθοπεδικά χειρουργεία.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύσταση μόνιμης επιτροπής πολιτών και φορέων με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την διεκδίκηση ενός καινούριου νοσοκομείου εκτός πόλης.

Ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών Ε.Σ.Υ. Γιάννης Σαριδάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι η ώρα να πούμε το μεγάλο «ναι» σε ένα σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο, ανοιχτό για όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη και σε κέντρα υγείας σύγχρονα, ζωντανά κύτταρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Αντώνης Φουρναράκης είπε: «Πράγματι η πρωτοβουλία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα προβλήματα του ιδρύματος. Εδώ και χρόνια, σαν σύλλογος εργαζομένων έχουμε ξεκαθαρίσει τα τρία βασικά θέματα: υποδομές και εξοπλισμός, ανθρώπινο δυναμικό και οικονομική διαχείριση και, οικονομικοί πόροι που διατίθενται για τη δημόσια υγεία. Από τα τρία αυτά ζητήματα, μόνο το θέμα που αφορά την επέκταση και τον εξοπλισμό που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προχωρούν. Και το ανθρώπινο δυναμικό και η οικονομική κατάσταση παραμένουν σε κρίσιμο σημείο».

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μοσχοβάκης, βρέθηκε χθες στην εκδήλωση επικροτώντας την προσπάθεια που γίνεται, σημειώνοντας ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν και οι ίδιοι οι πολίτες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που εργάζονται στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, Γιώργος Στεφανάκης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Θέλω να τονίσω ότι περίθαλψη και σύστημα υγείας με τους γιατρούς στο περιθώριο, δεν γίνεται. Η εφαρμογή του τελευταίου νόμου στα περιφερειακά νοσοκομεία, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που έχουν έλλειμμα σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και αδυναμία 24ωρης λειτουργίας, αδυναμία εφημεριών, πιστεύουμε ότι θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του νοσοκομείου. Επιπλέον, ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα πρωτοβάθμιας υγείας, η οποία πρέπει να οργανωθεί, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο, που συχνά καλείται να τα αντικαταστήσει με αποτέλεσμα επιπλέον φόρτο εργασίας».