«Πυρετός» για τα ιδιωτικά ιατρεία

Η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιατρικών σχολών και τους επέτρεψε να συνεχίσουν τη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών που απειλούν με κινητοποιήσεις

Κόντρα με τους γιατρούς του ΕΣΥ προκαλεί η διατήρηση των προνομίων από τους πανεπιστημιακούς.

Οι εκπρόσωποι των ιατρικών σχολών συμφώνησαν με την κυβέρνηση να συνεχίσουν τη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων, παράλληλα με τη συμμετοχή τους στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν, κάνοντας λόγο για «παραχωρητήρια οθωμανικής έμπνευσης» και απειλούν με κινητοποιήσεις.

 

Η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο Ξενογιαννακοπούλου, ο οποίος προβλέπει ότι πανεπιστημιακοί γιατροί που εργάζονται σε νοσοκομεία ή κλινικές του ΕΣΥ κλείνουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα ιατρεία τους. Μπορούν να εξετάζουν ασθενείς στο νοσοκομείο, έπειτα από το τακτικό τους ωράριο και με αμοιβές από 45 έως 90 ευρώ ανά επίσκεψη.

Με επιστολή του προς τα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ), ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης ενημερώνει ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί διατηρούν το δικαίωμα να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και πως είναι υπό εξέταση το καθεστώς ένταξής τους στην ολοήμερη λειτουργία του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας καταγγέλλει ότι τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν «αδρά πληρωμένους προθαλάμους εισαγωγής κάθε ασθενούς σε πανεπιστημιακή κλινική». Ο κ. Βαρνάβας τονίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα υπερασπιστούν το δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας και θα το πράξουν με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.

Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», στη συνάντηση με τους πανεπιστημιακούς συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Εξετάστηκαν μείζονα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού της Υγείας, όπως η μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές της χώρας, η αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας και στις εξεταστικές περιόδους.

Δημήτρης Καραγιώργος