Στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της νέας γρίπης μπαίνουν και τα βρέφη από έξι μηνών.
Οι μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και οι επιστήμονες προτείνουν πλέον τον εμβολιασμό και των υγιών παιδιών της συγκεκριμένης ηλικίας, από την 1η Δεκεμβρίου. Το ισχύον πρόγραμμα προέβλεπε εμβολιασμό των υγιών παιδιών ηλικίας άνω των 4 ετών. Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών δεν θα εμβολιαστούν, αλλά έχουν αντισώματα κατά του ιού Α (Η1Ν1)ν εφόσον έχει εμβολιαστεί η μητέρα τους, κατά την εγκυμοσύνη.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου. Η καθηγήτρια τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπει στο πανδημικό κύμα, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Ολοι οι δείκτες -είπε- δείχνουν ένταση του πανδημικού φαινομένου. Τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν διπλάσια σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης (1.883 έναντι 970).
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 32 άτομα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων οι τρεις εισήχθησαν χθες. Πρόκειται για έναν 65χρονο με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έναν 40χρονο και έναν 42χρονο με ιστορικό υποκείμενης νόσου. Πολύ μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι παχύσαρκοι. Πρόκειται για άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 (συνήθως πάνω από 120 κιλά), τα περισσότερα από τα οποία έχουν εκδηλώσει και διαβήτη.
Σημαντική είναι και η αύξηση των σχολείων ή των τμημάτων που έκλεισαν (12% έναντι 9% στην πρωτοβάθμια). Σύμφωνα με την καθηγήτρια, περίπου 600.000 Ελληνες έχουν ήδη νοσήσει από τη νέα γρίπη, ενώ άλλοι 100.000 έχουν νοσήσει χωρίς να το αντιληφθούν.
Αν συνυπολογιστούν και οι 100.000 που έχουν εμβολιαστεί, περίπου 800.000 άτομα έχουν σήμερα αντισώματα κατά του Α (Η1Ν1)ν. Για να θεωρείται επαρκώς καλυμμένος ο πληθυσμός, πρέπει να εμβολιαστούν συνολικά τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.
Ουρές
Στα ιατρεία σχηματίζονται ουρές από ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου, το 6,2% των επισκέψεων αφορούσε συμπτώματα γρίπης (πυρετός, συνάχι, βήχας, πονόλαιμος). Το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ποσοστό ήταν σχεδόν έξι φορές μικρότερο (1,1%).
Η κ. Γιαμαρέλλου έκανε έκκληση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού. Η χώρα μας -είπε- διαθέτει σήμερα 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και 900.000 έχουν ήδη διανεμηθεί στα 585 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας. Μέχρι την Τετάρτη, είχαν εμβολιαστεί 46.385 άτομα, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο για τη γρίπη (1135) έχει δεχτεί περισσότερες από 243.862 κλήσεις.
Επικαλούμενη την εμπειρία από τους εμβολιασμούς παγκοσμίως, σημείωσε ότι από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν μόλις σε τρία άτομα χρειάστηκε να γίνει ένεση αδρεναλίνης, λόγω σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Οσοι εμβολιάζονται πρέπει να μένουν στο νοσοκομείο τουλάχιστον μία ώρα, καθώς στο διάστημα αυτό εκδηλώνονται συνήθως οι ανεπιθύμητες ενέργειες.
Κλειστά λόγω γρίπης παραμένουν ένα στα οκτώ σχολεία ή τμήματα σχολείων όλης της χώρας.
Η βόρεια και κεντρική Ελλάδα δοκιμάζονται περισσότερο, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και τα ποσοστά δείχνουν μεγάλα ποσοστά νόσησης στον μαθητικό πληθυσμό. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση του ποσοστού των απουσιών. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις ηλικίες 5 έως 12 ετών.
«Υπάρχει μία πολύ αυξητική τάση, καθώς σημειώνεται διασπορά της νόσου, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα όπου οι καιρικές συνθήκες την ευνοούν», δήλωσε χθες στο MEGA η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Απεργία
Δεν “αγγίζει” τη γρίπη
Η απεργία των νοσοκομειακών, στις 30 Νοεμβρίου, δεν θα επηρεάσει τους ασθενείς με γρίπη. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε χθες ότι από την απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας εξαιρείται κάθε γεγονός (εμβολιασμός, εξέταση και νοσηλεία) το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών της επιδημίας της νέας γρίπης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Μελέτη
Αύξηση στο ποσοστό των πολιτών που θα κάνουν το εμβόλιο
Ενα στα δέκα νοικοκυριά είχε τουλάχιστον ένα μέλος του με πυρετό. Αυτό δείχνει μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως 22 Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που εμφάνισαν πυρετό καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα (13,7%) και ακολουθούν τα νησιά (11,5%), η Αττική (6,5%) και η κεντρική Ελλάδα (4,7%). Με βάση τα ευρήματα, το 6,3% των νοικοκυριών είχαν τουλάχιστον ένα μέλος με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
Οι ερευνητές της ΕΣΔΥ καταγράφουν αυξητική τάση και στο ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δηλώνουν ότι θα κάνουν το πανδημικό εμβόλιο. Την τελευταία εβδομάδα, το ποσοστό των θετικών απαντήσεων ανήλθε στο 36,7% του δείγματος, έναντι 34,4% την προηγούμενη εβδομάδα. Το 58,2% όσων αρνούνται να εμβολιαστούν δηλώνουν ότι θεωρούν πως το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες, το 17,1% ότι η γρίπη είναι ελαφριά ασθένεια, το 8,7% ότι είναι γενικά κατά των εμβολίων, το 5,3% ότι μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα, ενώ το 10,7% επικαλούνται άλλους λόγους.