P class=MsoNormal style=”TEXT-ALIGN: center; MARGIN: 0cm 0cm 6pt”>
Η μπουλντόζα του Σουλτάνου θέλει να ισοπεδώσει τους γιατρούς
Εν αρχή ήταν οι δημοσιογράφοι. Περισσότεροι από 160 συνάδελφοί μας παραμένουν στις τουρκικές φυλακές. Δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν την χώρα ώστε να μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμά τους.
Στην συνέχεια ήρθαν οι ακαδημαϊκοί. Ειδικότερα, αυτοί που είχαν υπογράψει την περίφημη επιστολή για την ειρήνη. Πρόκειται για πάνω από 1000 ακαδημαϊκούς που ήταν αντίθετοι στις επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» των δυνάμεων ασφαλείας στις κουρδικές περιοχές.
Οι δικηγόροι, ιδίως εκείνοι που υπερασπίζονται τους αντιπολιτευόμενους στο καθεστώς, έχουν υπάρξει εξίσου θύματα της καταστολής της κυβέρνησης. Περισσότεροι από 50 δικηγόροι βρίσκονται στην φυλακή.
Το καθεστώς του Μοναδικού Ανδρός επιθυμεί να εξοντώσει την παραμικρή αντιπολίτευση. Θέλει να εξαφανίσει τους πάντες – όλους και όλες που δεν σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην καταστολή. Πιο απλά, όλους όσους δεν είναι 100% σύμφωνοι μαζί του.
Πρόσφατα, το Κοινοβούλιο (που πλέον είναι πολύ αδύναμο), όπου το κόμμα του Ερντογάν έχει την πλειοψηφία με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, προσπάθησε να επιτεθεί στους γιατρούς. Σύμφωνα με ένα πρώτο σχέδιο νόμου, οι απολυμένοι με τα νομοθετικά διατάγματα γιατροί και εκείνοι που δεν πέρασαν επιτυχώς την έρευνα ασφαλείας δεν μπορούν να δουλέψουν ούτε στα δημόσια νοσοκομεία ούτε φυσικά στον ιδιωτικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών στην Τουρκία, ιδίως στις αγροτικές περιοχές (1,8 γιατροί ανά χίλιους κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα είναι 6,29), η εξουσία τους φοβάται χωρίς να το κρύβει, αφού ως επί το πλείστον οι γιατροί είναι εναντίον του Ερντογάν και έρχονται συχνά σε επαφή με τον πληθυσμό.
Στην πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου, περιελαμβανόταν ένα χωρίο σύμφωνα με το οποίο αυτοί οι γιατροί μπορούν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν ένα παράβολο μεταξύ 75 και 125 χιλιάδων τουρκικών λιρών (περίπου 10 με 17 χιλιάδες ευρώ, την ώρα που ο κατώτερος μισθός στην Τουρκία είναι επισήμως περίπου 257 ευρώ). «Το κράτος παρίας, που έχει άδεια σεντούκια, μας απαξιώνει», λένε οι γιατροί. Σύμφωνα με άλλο χωρίο, αυτοί οι γιατροί πρέπει να περιμένουν 450 μέρες πριν αρχίσουν να δουλεύουν. Είναι σαν ο Σουλτάνος να καταδικάζει τους αντιπάλους του σε ανεργία, αν όχι και σε πείνα.
Κατά την συζήτηση στο Κοινοβούλιο, πριν την ψηφοφορία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατάφεραν να τροποποιήσουν ελαφρά το νομοσχέδιο: Πλέον το χρηματικό παράβολο απορρίφθηκε, όμως οι «επικίνδυνοι γιατροί» πρέπει ακόμη να περιμένουν 450 μέρες για να αρχίσουν να εργάζονται. Άρα, λοιπόν, προβλέπονται 450 μέρες ανεργίας για τους γιατρούς που δεν είναι «καλοί» σύμφωνα με τα πολύ ασαφή κριτήρια της ασφάλειας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν κάνει κανένα έγκλημα, ούτε κάποιο παράπτωμα, αλλά δεν πέρασαν τον έλεγχο της ασφάλειας. Αυτό, γιατί «οι γονείς τους είχαν λογαριασμό σε πρώην τράπεζα της σέκτας του Γκιουλέν» ή «ο αδερφός τους ή η αδερφή τους είχε συμμετάσχει σε μια διαμαρτυρία κατά του Ερντογάν», κλπ.
Το καθεστώς του Ερντογάν εντείνει και διευρύνει την καταπίεση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Αυτό του γύρισε μπούμερανγκ: Χάνει όλο ένα και περισσότερους οπαδούς, ιδίως ανάμεσα στους χιλιάδες καλά μορφωμένους και στους επαγγελματίες. Ο Ερντογάν, βεβαίως, δεν έχει ανάγκη από καλούς διοικητές. Έχει ανάγκη από στρατό και όχλο. Και διαθέτει αρκετούς από αυτούς για την ώρα. Όμως, πρέπει να μπορεί να θρέψει και να πληρώσει καλά αυτό τον στρατό υποτακτικών. Κάτι, που γίνεται όλο και πιο δύσκολο με την διόγκωση της δημοσιονομικής κρίσης.
* Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr τις εξελίξεις στη Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]