Η σύνταξη στα 65 για τις γυναίκες και για το προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας θα συνδυαστεί με περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο
Η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τη «συνταγή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις υποδείξεις των Βρυξελλών για την έξοδο από τη βαθιά δημοσιονομική κρίση, έκανε το πρώτο βήμα ανακοινώνοντας το πρώτο πακέτο των εισπρακτικών μέτρων που επιβλήθηκαν κυριολεκτικά σε ό,τι κινείται αυτή την εποχή που ξεκινούν οι διακοπές: Δηλαδή στα αυτοκίνητα, στα κινητά τηλέφωνα, στα σκάφη αναψυχής, ακόμη και στον τζόγο που ανθεί σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, με κύριο στόχο την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, μέτρο που θα συνδυαστεί με τον δραστικό περιορισμό των προσλήψεων και των αμοιβών στον δημόσιο τομέα.
Από το πρώτο πακέτο, τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας αλλά και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που έκλεισαν τους ημιυπαίθριους χώρους- τις βεράντες τους- παράνομα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει να «τραβήξει» 2,3 δισ. ευρώ σε έξι μήνες για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ. Τη στιγμή, όμως, που κάθε μήνα το Δημόσιο δημιουργεί ελλείμματα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, πολύ σύντομα θα χρειαστούν και νέες αποφάσεις, που αυτή τη φορά θα έχουν στόχο να περιορίσουν τις δαπάνες του Δημοσίου καθώς, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, μια νέα αύξηση της φορολογίας, ειδικά των επιχειρήσεων, μπορεί να σπρώξει την οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Ετσι η κυβέρνηση δίνει ραντεβού τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, για να αποτιμήσει τη δημοσιονομική κατάσταση και να λάβει τις αποφάσεις που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2010, που θα είναι και ο «προϋπολογισμός της κρίσης».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλήςδέχεται εισηγήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία που θα οδηγήσουν:
1. Στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν υπερβεί τους 500.000, με το «πάγωμα» των προσλήψεων.
2. Στην αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος του Δημοσίου με τη σταδιακή καθιέρωση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών, καθώς και των ανδρών και των γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας στα 65 χρόνια.
Χωρίς αυτές τις αλλαγές και τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, εκτιμούν σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν στην ειδική φορολογία των καυσίμων, στα ΙΧ, στα κινητά και στα σκάφη θα χαθούν στο «πηγάδι των ελλειμμάτων» που δημιουργεί μήνα με τον μήνα ο δημόσιος τομέας.
Το δεύτερο πακέτο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο με το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύσει τον νέο προϋπολογισμό και στο οποίο αναμένεται να ενσωματωθούν αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων και των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς ο χώρος αυτός αποτελεί τη μόνιμη πηγή φοροδιαφυγής. Σε αυτό θα περιληφθούν και η κατάργηση των διατάξεων για την αυτοτελή φορολογία εισοδημάτων, όπως και η αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα τεκμήρια διαβίωσης και η επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις, γεύση του οποίου αποτελεί η απόφαση να εκπίπτει το σύνολο της δαπάνης για γιατρούς και δικηγόρους από το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών, αποτελούν βασικές κινήσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Παρήγορες είναι μόνο οι προχθεσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ότι η από το 2008 εξαγγελθείσα μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 24% (από 25%) για τα εισοδήματα του 2009 και στο 23% για τα εισοδήματα του 2010 θα παραμείνει σε ισχύ, παρά την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.