Ρελάνς του ΕΣY στην υγεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τη βασική πηγή «αιμορραγίας» του ΕΣΥ, τον ιδιωτικό τομέα υγείας, προσπαθεί να «χτυπήσει» το υπουργείο Υγείας, με το νέο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του ΕΣΥ και θα μειώσει τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Παράλληλα, τα έσοδα του ΕΣΥ και του κράτους θα αυξηθούν με το «χαράτσι» των 3 ευρώ που θα πληρώνουν οι ασθενείς στα κέντρα υγείας της χώρας, αλλά και με τα πρόστιμα που θα πληρώνουν όσοι αψηφούν τις «εντολές» του νέου αντικαπνιστικού νόμου και τα οποία θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.

Οπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων, αν αναλογιστούμε ότι πέρσι οι 500.000 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία έφεραν στο ΕΣΥ έσοδα 40 εκατομμυρίων ευρώ και οι 12 εκατομμύρια επισκέψεις στα πρωινά ιατρεία απέδωσαν έσοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να διεκδικήσει το ΕΣΥ.

«Χαράτσι» 3 ευρώ
Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, ο θεσμός της ολοήμερης λειτουργίας αναμένεται να διπλασιάσει, ακόμη και να τριπλασιάσει τα έσοδα των νοσοκομείων μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ το υπουργείο θα επαναφέρει το εισιτήριο των 3 ευρώ στα κέντρα υγείας, το οποίο, αν και προβλέπεται, δεν εισπράττεται. Η υπουργός διευκρίνισε μάλιστα πως «δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, καθώς στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ», όσοι οδηγούνται σε ιδιωτικά κέντρα υγείας τα απογεύματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να απευθύνονται τις ίδιες ώρες στα δημόσια νοσοκομεία. Οι δαπάνες θα καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που θα υπογράψουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ή από τους ασφαλισμένους, η συμμετοχή των οποίων προβλέπεται στη σχετική δαπάνη.
Στο πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας δε θα ενταχθούν άμεσα όλα τα νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Θα ξεκινήσουν τα μεγάλα νοσοκομεία και τα υπόλοιπα θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. 

U2

Πρόστιμα για το κάπνισμα
Ρεαλιστικότερα πρόστιμα, ώστε να εισπράττονται και να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, αποφάσισε να «ρίχνει» το υπουργείο Υγείας σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος.
Οι ποινές για όσους πιάνονται να αψηφούν τις «εντολές» του νέου αντικαπνιστικού νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, αναμένεται να μειωθούν και όχι να αυξηθούν. Κι αυτό γιατί, όπως δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, «στόχος είναι τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά. Και δυστυχώς στην πράξη είδαμε πως με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο τα πρόστιμα εισπράττονταν κατά το ήμισυ…».
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα πρόστιμα για τους πολίτες που καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους θα ξεκινούν από 50 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι τα 500 ευρώ, ανάλογα με το αν υπάρχει υποτροπή.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων, που ανέχονται την παραβίαση του νόμου, πωλητές προϊόντων καπνού που πωλούν τσιγάρα σε ανηλίκους, αλλά και όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση των προϊόντων καπνού, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, ενώ στην πέμπτη υποτροπή μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται, τέλος, πως τα καζίνα και τα κέντρα με ζωντανή μουσική θα υπαχθούν σε ένα μεταβατικό στάδιο και η απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτά θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου του 2011.