ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
Πλήρες ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους, διασταυρώσεις πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, εμβασμάτων, αλλαγές στους φόρους των ακινήτων, μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ΦΠΑ, αλλά και κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε την πρώτη μέρα του εθνικού διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αλλαγές στο φορολογικό δε σηματοδοτούν ελαφρύνσεις, καθώς προέχει η επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος φέτος και στα επόμενα έτη, αλλά για ανακατανομές φορολογικών βαρών. Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αν πάμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 10% και 20% (από 13% και 23%), αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως, κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί». Δηλαδή, εξήγησε ότι το θέμα ΦΠΑ είναι ανοιχτό αλλά θα πρέπει οι απώλειες που θα υπάρξουν να καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων. Το ίδιο ισχύει για όλες τις φορολογίες, καλώντας τους φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο να υποβάλουν προτάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος.
Οι αλλαγές θα έχουν εφαρμογή από το οικονομικό έτος 2012, δηλαδή θα αφορά στα κέρδη και στα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος.
Ολα ανοιχτά
Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε πάντως ότι στο διάλογο είναι όλα ανοιχτά και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει όλες τις πτυχές του φορολογικού συστήματος. «Δε θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι πιο ριζοσπαστικό υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κωδικοποίησε τα θέματα που «ανοίγει» η κυβέρνηση από την πλευρά της και είναι:
1. Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Θα εξεταστούν αλλαγές στους συντελεστές, αλλά στις φοροαπαλλαγές που ισχύουν, οι οποίες θα συνδυαστούν και με θεσμικές παρεμβάσεις. Οπως είπε, «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό ‘πόθεν έσχες’».
2. Ειδικά για τις φοροαπαλλαγές, εκτιμά ότι υπάρχει «θέμα», δεδομένου ότι «σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ που τελικά φορολογούνται -καθώς τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται- αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%. Οπως είπε, «αν καταφέρουμε τα 100 δισ. ευρώ να τα κάνουμε 130 δισ. και η μέση επιβάρυνση διαμορφωθεί στο 15%, τότε μιλάμε για έσοδα 19,5 δισ. ευρώ».
3. Για τη φορολογία των επιχειρήσεων, είπε ότι είναι υπό συζήτηση η μείωση των συντελεστών, αλλά συμπλήρωσε ότι περισσότερη σημασία έναντι των συντελεστών έχουν η σταθερότητα και η απλότητα του φορολογικού συστήματος.
4. Στη φορολογία κεφαλαίου έρχονται σημαντικές αλλαγές, αλλά προϋπόθεση αποτελεί το περιουσιολόγιο. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν σήμερα πολύ μικρή απόδοση, αφού όπως παρατήρησε, «με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ ή 170% του ΑΕΠ», προσθέτοντας ότι με μια δίκαιη φορολόγηση το κράτος θα μπορούσε να αντλήσει σημαντικά έσοδα και να άρει παράλληλα τις αδικίες.
5. Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά υπό τον όρο της αναπλήρωσης από άλλες πηγές.
Μπλόκο σε καταθέσεις και κάρτες εξωτερικού
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, επίσης, μέτρα για τις καταθέσεις του εξωτερικού, τονίζοντας ότι προωθείται ο έλεγχος των εμβασμάτων αξίας πάνω από 100.000 ευρώ, πάντα με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, αλλά και τις διασταυρώσεις των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.
Σε ό,τι αφορά στις ανέλεγκτες υποθέσεις, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στόχος της νέας διαδικασίας «περαίωσης» είναι να εκκαθαριστεί το στοκ των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν, αλλά και να πάψουν να δημιουργούνται νέες ανέλεγκτες υποθέσεις.
Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 22 Αυγούστου, ενώ το νομοσχέδιο θα καταρτιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στο διάλογο μπορούν να συμμετάσχουν και οι πολίτες στέλνοντας τις απόψεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση forologikosdialogos@minfin.gr.