Ρομποτική χειρουργική απέκτησε το «Λαϊκό»

Tο πρώτο δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci είναι από χθες και επισήμως το Λαϊκό. Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί πρόσφατη επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και καθιστά τις επεμβάσεις λιγότερο επώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς: η επέμβαση είναι λιγότερο αιματηρή και με ελάχιστο τραύμα, η διάρκεια της αναισθησίας είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, ενώ ο μετεγχειρητικό πόνος και οι ημέρες νοσηλείας ελαχιστοποιούνται. Το σύστημα Da Vinci αποτελείται από μία κονσόλα χειρισμού -στην οποία κάθεται ο χειρουργός- που δίνει τη δυνατότητα για πραγματική απεικόνιση τριών διαστάσεων και ένα σύστημα τεσσάρων βραχιόνων στους οποίους εφαρμόζονται χειρουργικά εργαλεία. Στο Λαϊκό νοσοκομείο, το σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής. Εντός του επόμενου εξαμήνου η εφαρμογή του θα επεκταθεί στην ουρολογία και στις άλλες χειρουργικές ειδικότητες.

Την εγκατάσταση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci στο Λαϊκό νοσοκομείο, εγκαινίασε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προάγει τη δημόσια υγεία και συμβάλλει στην πρόσθετη αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού. «Εύχομαι», τόνισε, «το μηχάνημα που εγκαινιάζουμε σήμερα να ανταποκριθεί με πληρότητα και επάρκεια στις προσδοκίες των επιστημόνων και κυρίως των ασθενών και εδώ είμαστε εμείς για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υποδομές και τις συνθήκες λειτουργίας του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας». Ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, ανέφερε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται, ώστε το ΕΣΥ να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ενώ επιπροσθέτως θα προσφέρει και τη δυνατότητα εκπαίδευσης, σε ιατρικές τεχνολογίες αιχμής, φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και ειδικευομένων.

Ο υπεύθυνος ρομποτικής χειρουργικής του Λαϊκού, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής κ. Νίκος Νικητέας, τόνισε ότι με αυτή την εξέλιξη ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας για τους Ελληνες ασφαλισμένους, τους γιατρούς και το Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα εισάγει την Ελλάδα στον χάρτη των προηγμένων χωρών του πλανήτη.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο περισσότερα από 870 ρομποτικά χειρουργικά συστήματα Da Vinci -εκ των οποίων περίπου 180 στην Ευρώπη- και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000 επεμβάσεις. Στην Ελλάδα, λειτουργούν τρία ρομποτικά συστήματα στον ιδιωτικό τομέα.