Με τεράστια συμμετοχή των μόνιμων κατοίκων της Σάμου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του ακριτικού νησιού, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024.
Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε αρχικά από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, γρήγορα όμως πήρε τη μορφή πανσαμιακής κινητοποίησης με πλήθος φορέων και συλλόγων να συμμετέχουν συλλογικά, μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, η Αντιπεριφέρεια Σάμου, ο Σύλλογος Υποστηρικτών Καρκινοπαθών “ΕυΠο”, ο Σύλλογος Πολυτέκνων, ο Σύλλογος Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, κ.α.
«Ζούμε από… τύχη» δηλώνουν αγανακτισμένοι, επισημαίνοντας τη διαρκή υποβάθμιση των δομών και υπηρεσιών, εξαίροντας ωστόσο το υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου τονίζοντας πως μόνο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες αυτών, συνεχίζει να λειτουργεί το Νοσοκομείο.
«Απαίτηση όλων των Σαμίων είναι η πρόσληψη μόνιμων ιατρών ειδικοτήτων, ειδικότερα για τα τμήματα του Νοσοκομείου που κινδυνεύουν να κλείσουν» τονίστηκε στη συγκέντρωση, ενώ αναφέρθηκαν στις ελλείψεις που θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν, ήτοι 4 παιδίατροι, 3 γιατροί στη ΜΕΘ, 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι, 2 ακτινοδιαγνώστες, 4 ειδικοί γιατροί, 2 ψυχίατροι και ένας παιδοψυχίατρος. Υπάρχει επίσης απόλυτη ανάγκη για μαγνητικό τομογράφο, καθώς, οποιοσδήποτε χρειάζεται να κάνει αυτήν τη διαγνωστική εξέταση, πρέπει να μεταβαίνει στην Αθήνα με υπέρογκο κόστος μεταφοράς, εξαιτίας των ακριβών ακτοπλοϊκών και των υπέρογκων αεροπορικών εισιτηρίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα κάλυψης των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης στη Σάμο αποτελεί ένα ζήτημα που χρονίζει. Προ δεκαετίας -το Δεκέμβριο του 2014- και μετά από μια σειρά θανάτων που σημειώθηκαν σε όλο το νησί εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρων, πολίτες της Σάμου είχαν προβεί σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, καθώς ξάπλωσαν επί της πλατείας Πυθαγόρα, υποδυόμενοι τους «νεκρούς».