Σαρωτικοί έλεγχοι για κακοδιαχείριση – διαφθορά

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Στο στόχαστρο μπήκαν για υπεξαίρεση τα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, καθώς και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Κόνιτσας.

 Τους οικονομικούς επιθεωρητές στέλνει ο Παπακωνσταντίνου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και δήμους Συνολικά 10 Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), νοσοκομεία και δήμοι ελέγχονται εξονυχιστικά από το Σώμα των Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών για οικονομικές ατασθαλίες, δοσοληψίες και υπεξαιρέσεις.

Το θέμα άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ύστερα από καταγγελίες πολιτών ή από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Τα στοιχεία των 10 ελεγχομένων κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στοχεύει στο στοιχείο του «αιφνιδιασμού» τους, όπως τόνιζε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, εκτός του Δήμου Θεσσαλονίκης που ελέγχεται ήδη εδώ και δύο χρόνια από Επιθεωρητή (βλ. σχετικό ρεπορτάζ), γίνεται λόγος για διαχειριστικό έλεγχο στα ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, καθώς και στον Δήμο Κόνιτσας. Στη Θεσσαλονίκη, όπου «ο έλεγχος θα είναι πιο εξειδικευμένος», επειδή αντιμετωπίζει έντονο οικονομικό πρόβλημα την περασμένη Παρασκευή έγινε άρση της δέσμευσης του 50% από τον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των κατά τόπους εφοριών με επικεφαλής οικονομικό επιθεωρητή θα κάνουν φύλλο και φτερό τα λογιστικά βιβλία των «υπόπτων» για οικονομικές ατασθαλίες. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που υπαγορεύει η τρόικα των ελεγκτών, που βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία σύνταξης του τελικού κειμένου απολογισμού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πριν από την αναχώρησή της από την Αθήνα.

Σκοπός του διαχειριστικού ελέγχου είναι ο εντοπισμός παράνομων πληρωμών ή ακόμα και κατάχρησης δημόσιου χρήματος και μάλιστα σε περίοδο λιτότητας. Πρόθεση των επιτελών του υπουργείου είναι να φτάσουν μέχρι τη Δικαιοσύνη όσοι αποδειχθεί ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα.

Περιουσιακή κατάσταση

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ερευνά την περιουσιακή κατάσταση υπαλλήλων του εμπλεκόμενων στην υπόθεση Siemens, ενώ προχωράει και στη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) κατά 25 υπαλλήλων, που απασχολούνται τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου όσο και σε εφορίες, τελωνεία και κτηματικές υπηρεσίες. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, των οποίων θα ερευνηθεί εξονυχιστικά η περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς κατηγορούνται και για «αθέμιτο πλουτισμό», ελέγχονται για 12 καταγγελίες που αφορούν:

**χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό

**παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων

**μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου

**παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους

**παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού

**διεύρυνση ερευνωμένων προσώπων για κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Β. Ελλάδα

**μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα

**παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων

**παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου

**διαρροή προσωπικών δεδομένων

**έκδοση πλαστών Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας (ΑΦΕ) και

**συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις κινδυνεύουν ακόμα και με απόλυση, εκτός των όποιων ποινικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν. *