«Σας περιμέναμε πέντε μήνες, κύριε διοικητά»

Aλλαγές σε 34 νοσοκομεία της Αττικής

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Τα πολυεπίπεδα συμπτώματα αρρυθμίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ επιτάθηκαν. Δεν αρκούσαν τα ούτως ή άλλως πολλά προβλήματά τους, ήρθε να προστεθεί και η καθυστερημένη «αλλαγή βάρδιας» στις διοικήσεις τους, για να ολοκληρωθεί το κακό. Μόλις πριν από λίγες ημέρες (και πέντε μήνες μετά τις εκλογές) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ονόματα νέων διοικητών, οι οποίοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν ένα «βουνό» από δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα της «νοσοκομειακής ακυβερνησίας».

Είχε προηγηθεί η «μερική απενεργοποίηση» των προηγούμενων διοικήσεων, στις οποίες είχε δοθεί «εντολή» να περιοριστούν στην αντιμετώπιση τρεχόντων ζητημάτων. Κι αυτό έκαναν. Οι υπογραφές σπάνιζαν και το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ήταν: σε αρκετά νοσοκομεία μεγάλες συμβάσεις για προμήθειες υλικών και υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητας), που έληξαν το επίμαχο διάστημα, ελάμβαναν, και σε αρκετές περιπτώσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν, «σιωπηρή παράταση», αφού οι διοικητές δεν αποφάσιζαν την ευθύνη διενέργειας νέων διαγωνισμών. Ερωτήματα, όμως, εγείρονται σχετικά και με τις διαδικασίες έγκρισης αυτών των προμηθειών, με δεδομένο ότι έχει λήξει από τα τέλη Ιανουαρίου η θητεία των μελών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το μέλλον της), που είχε, μεταξύ άλλων, και την ευθύνη γι’ αυτές τις εγκρίσεις. Σημειώνεται ότι έως πρόσφατα η Επιτροπή ελάμβανε τουλάχιστον 150 (!) σχετικά αιτήματα από τα νοσοκομεία σε καθημερινή βάση. Πάντως από 34 νοσοκομεία της Αττικής ουδείς εκ των παλαιών διοικητών παρέμεινε αν και ορισμένοι είχαν εκδηλώσει σχετική επιθυμία.

Τις οικονομικές επιπτώσεις της καθυστέρησης αλλαγής των διοικητών κατήγγειλε και ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. πρώην υφυπουργός κ. Μάριος Σαλμάς. Οπως υποστηρίζει, το τελευταίο πεντάμηνο έχει δημιουργηθεί «νέο έλλειμμα» στα νοσοκομεία, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθούν να «τρέξουν» οι νέοι διοικητές είναι και αυτό της ενεργοποίησης Συμβουλίων Κρίσεων για τις προσλήψεις νέων γιατρών. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο προεδρεύων του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κ. Δημήτρης Βαρνάβας, οι «παλαιοί» διοικητές δεν έχουν προχωρήσει διαδικασίες για την πλήρωση προκηρυγμένων θέσεων γιατρών και θέσεων που έχουν «χηρέψει». Αποτέλεσμα, πολλά τμήματα νοσοκομείων της περιφέρειας -κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και της νησιωτικής Ελλάδας- να υπολειτουργούν. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ζακύνθου «απείλησε» να βάλει λουκέτο στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου του νησιού, εάν έως τότε δεν βρεθεί λύση για τη στελέχωσή της. Η εν λόγω κλινική έχει μείνει με έναν καρδιολόγο. Οι νέοι διοικητές θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι και με το πρόβλημα εφημέρευσης των μονάδων εξαιτίας της απόφασης των νοσοκομειακών γιατρών να πραγματοποιούν μόνο τέσσερις εφημερίες ανά μήνα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι -εάν οι γιατροί δεν διαφοροποιήσουν τη στάση τους- την ερχόμενη εβδομάδα πολλά τμήματα δεν θα μπορούν να εφημερεύσουν.

Δυσλειτουργίες λόγω απουσίας διοίκησης παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και σε προνοιακά ιδρύματα, τόνισε στην «Κ» ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία κ. Κώστας Γαβριήλ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας, όπου εξαιτίας της παραίτησης του διοικητή παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα σε θέματα προώθησης διαγωνισμών για προμήθειες σε βασικά είδη. Το πρόβλημα λύθηκε εσπευσμένα με την τοποθέτηση «προσωρινού» διοικητή.