Ακόμη μία χείρα βοηθείας προς τον Μπαράκ Ομπάμα και τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας απλώθηκε χθες απ τη Γερουσία, ωστόσο, αμφίβολο παραμένει κατά πόσο θα μπορέσει να προσφέρει την απαραίτητη για τον πρόεδρο διακομματική στήριξη των μεταρρυθμίσεών του.
Η πρώτη φάση, πάντως, της κοινοβουλευτικής δοκιμασίας των μεταρρυθμίσεων στο αμερικανικό σύστημα υγείας ολοκληρώθηκε χθες, καθώς ο δημοκρατικός γερουσιαστής απ τη Μοντάνα Μαξ Μπόκους, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, παρουσίασε το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, τρίτο και τελευταίο σχέδιο που κατατίθεται από επιτροπή της Βουλής και της Γερουσίας και το οποίο επιχειρεί να αποτελέσει, όπως ο ίδιος ο γερουσιαστής είπε, «οδικό χάρτη» για τη μεταρρύθμιση που επιθυμεί ο πρόεδρος, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση και των δύο πλευρών του Κογκρέσου.
Οπως δήλωναν παρατηρητές, το σχέδιο Μπόκους ανταποκρίνεται σε πολλές απ τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο πρόεδρος Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση, ωστόσο δεν υιοθετεί τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.
Η πρόταση Μπόκους ήταν το αποτέλεσμα εργασίας ενός έτους και τριών και πλέον μηνών διεργασιών μεταξύ των έξι μελών της Επιτροπής Οικονομικών, τριών Δημοκρατικών και τριών Ρεπουμπλικάνων.
Η έκπληξη
Η πρώτη έκπληξη στο σχέδιο της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας είναι ότι περιορίζει σημαντικά το κόστος της μεταρρύθμισης, σε 856 δισ. δολάρια για μία δεκαετία. Αλλες παλαιότερες νομοθετικές προτάσεις για το σύστημα υγείας κοστολογούνταν στο 1 τρισ. ή και περισσότερο.
Η πρόταση νόμου Μπόκους επιζητεί την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης σε περισσότερα από 46 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς πολίτες. Γι αυτόν τον λόγο επεκτείνει και στους φτωχούς και άπορους το κρατικό ασφαλιστικό πρόγραμμα Medicaid, που προοριζόταν για τους άνω των 65 ετών Αμερικανούς, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί κυβερνητική βοήθεια σε χαμηλού εισοδήματος άτομα και οικογένειες.
Επίσης, η πρόταση νόμου Μπόκους προβλέπει ότι όλοι οι Αμερικανοί υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένοι, διαφορετικά θα πληρώνουν πρόστιμο. Ταυτόχρονα, οι ασφαλιστές δεν θα μπορούν να αρνούνται ασφάλιση σε άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας ή να ακυρώνουν ασφάλιστρα αφότου αρρωστήσει ο ασφαλισμένος, όπως γίνεται με το υφιστάμενος σύστημα που ισχύει απ τη δεκαετία του 60.
Προβληματισμός
Πάντως, οι παρατηρητές σημείωναν πως δύσκολα η πρόταση Μπόκους θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο του «συμβιβαστικού σχεδίου» που τελικά θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αφού δεν κέρδισε τη στήριξη των τριών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας που τη συνέταξε. Η πρόταση τώρα θα συζητηθεί εκ νέου, προκειμένου να κατατεθούν τροπολογίες κ.λπ. και, εφόσον εγκριθεί, θα πάει στην Ολομέλεια της Γερουσίας προς ψήφιση. Εάν συμβεί και αυτό -πολύ δύσκολα, φυσικά- θα πάρει τον δρόμο για το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Φταίει το γεγονός ότι είναι μαύρος
«Φταίει το γεγονός ότι είναι μαύρος, ότι είναι Αφροαμερικανός», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, αναφερόμενος στην εντονότατη κριτική και αποδοκιμασία που δέχεται ο Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος υποστήριξε πως υπάρχει έντονος ρατσισμός στην όλη αντιμετώπιση του Ομπάμα, στη διάρκεια ομιλίας του στο κέντρο Κάρτερ στην Ατλάντα, αλλά και σε χθεσινή συνέντευξή του στο δίκτυο NBC. «Συνεχίζει να υφίσταται ως τάση ο ρατσισμός και νομίζω πως έρχεται στην επιφάνεια λόγω της πεποίθησης που έχουν πολλοί λευκοί -όχι μόνο στον Νότο αλλά σε ολόκληρη τη χώρα- ότι οι Αφροαμερικανοί δεν έχουν τα προσόντα να καθοδηγήσουν αυτήν τη μεγάλη χώρα. Είναι μια οικτρή κατάσταση, και με θλίβει και με ανησυχεί βαθύτατα», είπε χαρακτηριστικά ο Κάρτερ.
Οι δηλώσεις αυτές του Κάρτερ έγιναν με αφορμή το γεγονός ότι ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Τζο Γουίλσον, διέκοψε την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με το σχέδιό του για την περίθαλψη, φωνάζοντας «λες ψέματα».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στη συνέχεια, επέπληξε αυστηρά τον Ρεπουμπλικάνο αντιπρόσωπο της Νότιας Καρολίνας, καθώς ενέκρινε με 240 ψήφους υπέρ και 179 κατά απόφαση για την αποδοκιμασία του αφανούς μέχρι την ημέρα της συναισθηματικής του έκρηξης βουλευτή.
Η σπάνια απόφαση για την επίπληξη προωθήθηκε από Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, οι οποίοι επέμειναν ότι ο Ουίλσον παραβίασε βασικούς κανόνες ευπρέπειας με την έκρηξή του.
Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν την ψηφοφορία «κυνήγι μαγισσών», σπατάλη πολύτιμου χρόνου και των χρημάτων των φορολογουμένων.
ΓΚΛΑΜΟΥΡ – ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΕΛ
Ούτε έναν χρόνο στον Λευκό Οίκο και η Μισέλ Ομπάμα έχει… χορτάσει πρωτιές… Οπότε, η χθεσινή ανάδειξή της ως της πιο καλοντυμένης γυναίκας για το 2009 από το περιοδικό «Ρeople» πιθανότατα να μην της κάνει εντύπωση. Πολύ περισσότερο που οι εμφανίσεις της έχουν κατά κόρον συζητηθεί και έχουν δημιουργήσει και στιλιστικές τάσεις… Η Μισέλ Ομπάμα, λοιπόν, αναδείχθηκε πρώτη στην κατηγορία «πιο προσιτό γκλάμουρ».
ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ