Η κλαδική συμφωνία που συνυπογράψαμε με το υπουργείο υγείας στις 1/12/08 (μετά από μεγάλες δικές μας υποχωρήσεις σε σχέση με τα αιτήματα και τις θέσεις του έκτακτου συνεδρίου μας τον Ιούνιο) αποτελούσε μια διστακτική νέα αρχή προς την κατεύθυνση στήριξης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης ,καθώς προέβλεπε : α)2000 προσλήψεις γιατρών για το 2009 και άλλες 2500 για το 2010, β)κρίσιμες θεσμικές ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν ένα γιατρό λιγότερο κουρασμένο και με μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια γ) ένα σύστημα εσωτερικής επιστημονικής εξέλιξης και δημοκρατίας που θα έβαζε οριστικά τέλος στο αυθαίρετο διευθυντικό δικαίωμα και τη νομή των κλινικών του ΕΣΥ από ένα στρώμα μεγαλογιατρών με υπερεξουσίες εις βάρος των ασθενών και των μάχιμων γιατρών του ΕΣΥ και δ) έδινε πίσω ένα πολύ μικρό μέρος από την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των νοσοκομειακών γιατρών τα τελευταία 10 χρόνια, τόσο ώστε να τους επιτρέπει να μην νιώθουν απόλυτα ταπεινωμένοι από ένα σύστημα που μέχρι τώρα τους εξουθενώνει εργασιακά και τους ευτελίζει μισθολογικά.
Ο υπουργός υγείας κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε τελικά στη βουλή με 2 μήνες καθυστέρηση όχι τη σύμβαση που ο ίδιος με τυμπανοκρουσίες υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ στις 1/12/08, αλλά ένα σημαντικά διαφορετικό νομοσχέδιο που αλλοιώνει βάναυσα τη σύμβαση και μάλιστα χωρίς να προειδοποιήσει καν για αυτή την αλλαγή την ΟΕΝΓΕ, στην οποία δήλωνε μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα κυρωθεί αυτούσια η σύμβαση. Στο κατατεθέν στη βουλή νομοσχέδιο εξαφανίζονται οι 2500 προσλήψεις της επόμενης χρονιάς, περικόπτονται οι συμφωνημένες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα έπαιρναν οι γιατροί ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για τη συνέχιση του καθεστώτος υπερεργασίας τους πέραν των νόμιμα προβλεπόμενων ωρών ανα εβδομάδα (48 και 56),κονιορτοποιείται το γνήσιο πολυδιευθυντικό σύστημα εσωτερικής δημοκρατίας και εξέλιξης και το σημαντικότερο όλων δεν προβλέπεται λήξη της σύμβασης μετά από 1 χρόνο κάτι στο οποίο επιμέναμε έντονα από την αρχή , καθώς είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα που θα μας επέτρεπε ως ΟΕΝΓΕ να ελέγξουμε το βαθμό της υλοποίησης των συμφωνηθέντων απέναντι σε ένα υπουργείο που ειδικά στο θέμα των προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια παντελώς αναξιόπιστο.
Το Γ.Σ. δεν δέχεται καμιά δικαιολογία για την υπαναχώρηση του υπουργού υγέιας από την υπογραφή του και απαιτεί αύριο στη βουλή να γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο κατατεθέν νομοσχέδιο που να το καταστήσουν ίδιο με την κλαδική συμφωνία της 112 8. Το Γ.Σ. αποδοκιμάζει την στάση βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να παρουσιάσουν το πολυδιευθυντικό σύστημα ως αναξιοκρατικό και ουσιαστικά υπερασπίστηκαν το μεγαλοκατεστημένο στο χώρο του ΕΣΥ, ενώ γνωρίζουν πώς αυτό που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση δεν ήταν τίποτε διαφορετικό από αυτά που ισχύουν στην εξέλιξη των μελών ΔΕΠ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.έδωσαν το αναγκαίο πάτημα στον υπουργό για να αναιρέσει την υπογραφή του.
Το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι περιμένει αύριο από την Βουλή να κυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της με τον υπουργό κ. Αβραμόπουλο στις 112 8 και δεν αναγνωρίζει ως συμφωνία τα μέχρι σήμερα τροποποιημένα κείμενα νομοσχεδίου που κατατέθηκαν για συζήτηση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων και στην ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση η ΟΕΝΓΕ θα καθορίσει την τελική της στάση με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Το Γ.Σ. τέλος απαιτεί από το υπουργείο υγείας να εκδώσει άμεσα τις υπουργικές αποφάσεις για την κατανομή των κονδυλίων των εφημεριών στα νοσοκομεία της χώρας για να γίνει άμεσα και η πληρωμή των εφημεριών μετά το Νοέμβριο του 2008 και μέχρι σήμερα. Σε αντίθετη περίπτωση καλεί τις ενώσεις μέλη της ΟΕΝΓΕ να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας των γιατρών, ειδικών και ειδικευομένων, από τις αρχές Μαρτίου 2009.