Σχέδιο SOS για τα εφάπαξ

Την επιβολή κεφαλικού φόρου, ίσου με το μισό ενός μηνιαίου μισθού, στο σύνολο των 452.382 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα προωθεί η κυβέρνηση επιδιώκοντας την άμεση είσπραξη 256 εκατ. ευρώ για την προσωρινή άρση του οικονομικού αδιεξόδου το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας, με το συσσωρευμένο έλλειμμα των 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστικών στελεχών της Ανώτατης Διοικητικής Ενωσης των Δημόσιων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία προχθές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα. Επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να καλύψει περίπου στο μισό τα σημερινά ελλείμματα, η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας πρότεινε καταρχήν την επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς, ίσης με το μισό μισθό από κάθε δημόσιο υπάλληλο, η οποία θα εισπραχθεί μέχρι και σε 36 δόσεις. Επίσης προτάθηκε η καθιέρωση μιας νέας κράτησης της τάξης του 2% στο σύνολο των βοηθημάτων τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Εσοδα

Στο ενδεχόμενο εφαρμογής αυτού του μέτρου το Ταμείο θα εισπράττει επιπλέον 44 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σήμερα για το εφάπαξ παρακρατείται εισφορά 4% μόνο από το βασικό μισθό.

Στο ίδιο πλαίσιο η πρόταση της διοίκησης συμπεριλαμβάνει την ένταξη όλων των εργαζομένων με σχέση αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία κάτω των 15 ετών, καθώς και τη λήψη δανείου άνω των 300 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η λύση αυτή έχει προταθεί ήδη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Πάντως, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ χθες με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου «προκλητικές και απαράδεκτες». Πρόσθεσε ότι τυχόν αποδοχή τους θα οδηγήσει και σε ονομαστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των προτάσεων της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Ο κ. Σπύρος Παπασπύρος τόνισε ότι θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δημόσιους υπαλλήλους, εάν γίνουν αποδεκτές οι συγκεκριμένες εισηγήσεις. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας των Δημόσιων Υπαλλήλων δεν είναι σημερινό.

Η αρχή των οικονομικών προβλημάτων του βρίσκεται «πίσω» από το μεγάλο αριθμό προσλήψεων στις οποίες προέβησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως και τα μέσα του ’80. Από τότε ήταν γνωστό ότι οι προσληφθέντες εκείνης της περιόδου θα δημιουργούσαν μια εκρηκτική κατάσταση όταν θα ερχόταν η ώρα της συνταξιοδότησής τους (όταν δηλαδή θα συμπλήρωναν 25 έτη υπηρεσίας).

Το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο με την κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης –έως και 150% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια– τόσο την «περίοδο Γιαννίτση» (2000-2001) όσο και από το 2005 μέχρι σήμερα, εξαιτίας του πανικού τον οποίον προκάλεσαν οι τελευταίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ασφαλιστικού.

Ετσι σήμερα το Ταμείο αδυνατεί να χορηγήσει εφάπαξ στους υπαλλήλους οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν στα τέλη του ’07, ενώ η κινητή περιουσία του ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ (με τη λογιστική αξία της να έχει μειωθεί κατά 50%) και τα ακίνητά του δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ ΝΑΣΟΣ