Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Την πληρωμή σύνταξης το αργότερο εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης που συνταξιοδοτούνται περισσότερων από 20.000 δημοσίων υπαλλήλων ετησίως προωθεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο διερευνά και το μέγα ζήτημα της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού κώδικα στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων.
Τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των υπαλλήλων του Δημοσίου που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα έχουν τεθεί εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να προωθεί άμεσα τουλάχιστον τις αλλαγές στη διαδικασία των συντάξεων.
Κι ενώ σήμερα απαιτείται περίπου ένα δίμηνο για την έκδοση της σύνταξης από τον χρόνο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, με την καθετοποίηση ο υπό συνταξιοδότηση υπάλληλος, αντί να πηγαίνει σε τρεις διευθύνσεις, θα απευθύνεται μόνο σε μία. Οπότε περίπου 22.000 υπάλληλοι (10.000 πολιτικοί, 7.000 στρατιωτικοί και 5.000 από ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, νομαρχίες και βουλευτές) που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο θα μπορούν να πληρωθούν τη σύνταξή τους το αργότερο σε ένα μήνα από την αίτηση συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να περιοριστεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, που σήμερα φθάνει ακόμα και στους 8 με 10 μήνες, αναλόγως των εμπλεκόμενων Ταμείων.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ανεξάρτητο τμήμα δειγματοληπτικού ελέγχου, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο όχι μόνο των υποθέσεων συνταξιοδότησης που θα προκύπτουν εφεξής, αλλά και παλαιότερων, καθώς δεν εξέλιπαν φαινόμενα παράνομης είσπραξης συντάξεων κατά το παρελθόν (όπως η επιστροφή συντάξεων 2,5 εκατ. ευρώ από 220 συγγενείς αποβιωσάντων συνταξιούχων το 2008).
Η «ισότητα» των φύλων
* Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα βρεθεί αντιμέτωπη με το έτερο ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, που είχε αναλάβει να μελετήσει αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού κώδικα είναι «αναγκαία» και ανεξάρτητη από τις τυχόν επεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων, επισήμανε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλει ό,τι ισχύει για τις γυναίκες να ισχύσει και για τους άντρες ή το αντίθετο, όπως με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών (σ.σ. σταδιακή προσαρμογή).
Επί παραδείγματι, τη σύνταξη που παίρνει η άγαμη άπορη θυγατέρα να μπορεί να την πάρει και ο άγαμος άπορος γιος, τη σύνταξη που λαμβάνει η διαζευγμένη θυγατέρα (50 ετών το 1987) να την παίρνει και ο διαζευγμένος γιος. Σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια διεύθυνση συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απορρίπτονται διότι δεν υπάρχει νομολογία ή δεδικασμένο. Τέτοιου είδους αιτήματα υλοποιούνται μόνο αν υπάρξει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μάλιστα στο όνομα του αιτούντος, εκτός κι αν ψηφιστεί σχετική διάταξη νόμου οπότε θα ισχύσει γενικότερα.