Σε επίσχεση εργασίας για τις εφημερίες οι γιατροί του ΕΣΥ

Θολό παραμένει το τοπίο στο χώρο της υγείας και κυρίως στο χώρο των νοσοκομείων, καθώς το 20% των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας ζητώντας τα δεδουλευμένα εφημεριών από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2009.  

Αυτό που παραμένει όμως σε εκκρεμότητα είναι ουσιαστικά η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία υπογράφηκε, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, έγινε νόμος του κράτους δηλαδή, αλλά μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε. 

 

Μιλώντας στη “Θ” το μέλος της γ.γ. της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας εξηγεί ότι το ζήτημα των εφημεριών θα διευθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το θέμα της νέας ΣΣΕ παραμένει ανοιχτό.  

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ, με σκοπό τον καθορισμό των αναγκών προσλήψεων 2.000 γιατρών, 1.500 ειδικευμένων και 500 ειδικευόμενων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και την υποβολή προτάσεων για τη λειτουργία των ΤΕΠ και την κατάρτιση νέων προτύπων εφημέρευσης.

Στη διάρκεια αυτής της πρώτης συνάντησης, διαπιστώθηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της συγκέντρωσης των στοιχείων για τις ανάγκες των νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε νέες προσλήψεις. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα πρόταξης του σχεδιασμού για την κατανομή αρχικά 500 θέσεων ειδικευόμενων. Παράλληλα θα συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μην υπάρχει καμία κλινική-τμήμα με λιγότερους από τρεις-τέσσερις γιατρούς και να στελεχωθούν πλήρως οι κλινικές-τμήματα που συμβάλλουν στην κάλυψη των επειγόντων περιστατικών.

Νέοι τρόποι εφημερίας. Ακόμη συζητήθηκε η λειτουργία αυτοτελών ΤΕΠ και η κατάρτιση νέων προτύπων εφημερίας ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Το πολύπλοκο αυτό σύστημα λειτουργίας των εφημεριών θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, στα μέσα Μαΐου.

Πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί πάντως εκφράζουν ήδη τις αντιρρήσεις τους, καθώς τα ρεπό που ήδη δίνονται σε όσους το επιθυμούν μετά από γενική εφημερία έχουν ήδη “τινάξει στον αέρα” τα προγράμματα των κλινικών. 

Σ.Μ