Σε «κώμα» οι μονάδες εντατικής

Με τεράστιες δυσκολίες λειτουργούν οι μονάδες εντατικής θεραπεία στη Βόρεια Ελλάδα. Η εικόνα τους προδίδει εικόνα εγκατάλειψης. Τα κρεβάτια τους αποδεικνύονται ακριβό αγαθό, αλλά και πολύ δύσκολο να το βρει κανείς…

Από τις 125 θεσμοθετημένες κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα μόνο οι 96 λειτουργούν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος. Oι ΜΕΘ μοιάζουν «καζάνι που βράζει», λένε οι εντατικολόγοι, αφού το προσωπικό λιγοστεύει και χρήματα δε δίνονται για προσλήψεις και προμήθεια εξοπλισμού. Παρά την οριακή κατάσταση, οι εντατικές κλίνες στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούν ασθενείς από τα Τρίκαλα, την Αθήνα ακόμη και από την Αλβανία! Από την άλλη, άρρωστοι που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται να ταξιδέψουν διασωληνωμένοι, ακόμη και για περισσότερα από… 300 χιλιόμετρα, προκειμένου να διακομισθούν -αν είναι τυχεροί- στην Κομοτηνή ή σε κάποια άλλη πόλη, οπουδήποτε, δηλαδή, βρεθεί κενό κρεβάτι ΜΕΘ.

Χειρότερα από πριν…

«Oι ΜΕΘ απαξιώνονται εντελώς. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι παλιά. Είχαμε ήδη ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και ο αριθμός των νοσηλευτών λιγοστεύει ακόμη περισσότερο. Στο “Παπαγεωργίου” είχαμε 45 άτομα και έχουν μείνει 33 μέσα σε λίγους μήνες. Πριν από λίγο καιρό στο Ιπποκράτειο έκλεισαν τρία κρεβάτια εντατικής θεραπείας λόγω έλλειψης προσωπικού. Με τα χάλια που υπάρχουν, δεν έρχονται γιατροί για εξειδίκευση. Για παράδειγμα στο ΑΧΕΠΑ υπήρχε θέση, αλλά δε βρέθηκε κανένας υποψήφιος», τόνισε στον «Α» το μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Δημήτριος Ματάμης.

Χωρίς… διακοπές

Η μεγάλη πληρότητα στις ΜΕΘ σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών είχαν ως αποτέλεσμα να απαγορευτούν ρητά αυτό το καλοκαίρι οι «διακοπές» των ΜΕΘ. «Δε γίνεται πλέον αυτό που συνέβαινε παλιά. Υπάρχει οδηγία να μην κλείνουν κλινικές, εξαιτίας αδειών ή επισκευών. Το καλοκαίρι, βέβαια, δε χειρουργούνται τα λεγόμενα «ψυχρά περιστατικά» αλλά μόνο τα επείγοντα, γι’ αυτό στις ΜΕΘ έχουμε κρεβάτια περισσότερα απ’ όσα το χειμώνα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Παντελιάδης.

Το μέτρο άλλαξε τα σχέδια σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως στον «Αγιο Δημήτριο». «Σκοπεύαμε να “κλείσουμε” για περίπου 15 μέρες, όπως κάνουμε εμείς και όλες οι ΜΕΘ κάθε καλοκαίρι για επισκευές, αλλά μετά την εντολή που δόθηκε αυτό δε γινόταν. Τα κρεβάτια χρειάζονται. Προχτές ασθενής μας χρειάστηκε ΜΕΘ και θα τον στέλναμε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, διότι εκεί βρέθηκε κρεβάτι. Την τελευταία στιγμή πέθανε άλλος ασθενής, που νοσηλευόταν στην εντατική, κι έτσι ελευθερώθηκε εδώ κλίνη, οπότε ο άρρωστος απέφυγε το ταξίδι για την Κομοτηνή», υπογράμμισε ο διευθυντής της ΜΕΘ στον «Αγιο Δημήτριο», Αλέξανδρος Λιόλιος. O ίδιος πρόσθεσε:«Εχουμε νοσηλεύσει ασθενείς από τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, ακόμη και από την Αθήνα. Αυτό και μόνο δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη σε κρεβάτια ΜΕΘ. Το γνωρίζουν όλοι, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Στο νοσοκομείο μας έχουμε ανεπτυγμένες τέσσερις κλίνες και χώρο, ώστε να λειτουργήσουν άλλες τόσες. Εχουμε πάρει τα δυο κρεβάτια, αλλά δε μας δίνουν λεφτά για εξοπλισμό, ενώ οι νοσηλευτές από 23 μειώθηκαν στους 13 μέσα σε 20 χρόνια». Στο «Παπαγεωργίου», σύμφωνα με τον κ. Ματάμη, έκλεισε για επισκευές μόνο ένα από τα δέκα κρεβάτια της Γενικής ΜΕΘ και κανένα από τα δέκα της Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ.

«Βιώνουμε

σκληρές συνθήκες…»

Oι ώρες είναι πολλές, οι συνθήκες δύσκολες -σχεδόν απάνθρωπες- και η ευθύνη τεράστια, λένε εργαζόμενοι σε μονάδες της εντατικής. «Η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι τραγική. Κάνουμε καθημερινά προσπάθεια για να λειτουργήσουμε, έστω και με φοβερές ελλείψεις. Oι συνθήκες σκληρές. Πολλές ώρες, αρκετή δουλειά, έντονο στρες, συνεχείς εφημερίες… Θα έπρεπε μια αδελφή να φροντίζει έναν άρρωστο το πρωί και δύο το βράδυ με βάση τα διεθνή στάνταρ, αλλά εδώ μια αδελφή έχει 4 αρρώστους υπό την ευθύνη της. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα καλά, είναι ανθρωπίνως αδύνατο», αναφέρει εντατικολόγος του «Γ. Παπανικολάου», όπου λειτουργούν 19 κρεβάτια ΜΕΘ.

Από τις πιο προβληματικές μονάδες εντατικής είναι αυτή στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Η συγκεκριμένη ΜΕΘ ανοίγει και κλείνει λόγω της έλλειψης προσωπικού. Εχει 4 κλίνες με δυνατότητα να αναπτυχθούν 6, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό και ποτέ δε λειτούργησε πλήρως εδώ και δυο χρόνια», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, για την εξεύρεση εντατικής κλίνης συνεργάζονται τα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ από την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή μέχρι τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και το Βόλο. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, η χώρα μας για να καλύψει τις ανάγκες της χρειάζεται 650 κρεβάτια, ενώ λειτουργούν 484.