Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται ο διάλογος για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Αθήνα

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται την Τρίτη ο διάλογος για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στον απόηχο των δραματικών δηλώσεων του Ανδρ.Λοβέρδου για το ταμειακό έλλειμμα του ΟΑΕΔ.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών υπό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα τεθούν επί τάπητος η αναζήτηση νέων  πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος και τις δαπάνες υγείας, καθώς και μέτρα για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.

Το υπουργείο έχει ήδη εισηγηθεί τέσσερις νέες πηγές πόρων. Αυτές είναι η τριμερής χρηματοδότηση, η αυτοχρηματοδότηση του συστήματος, οι νέοι πόροι και η αύξηση της βάσης εσόδων του συστήματος.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει και το θέμα της ενδεχόμενης επιβολής φόρου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ.

Ένα σενάριο προβλέπει την επιβολή φόρου στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ή και στις επιχειρήσεις, με βάση το τζίρο, την απασχόληση και τα κέρδη.

Το οξύτατο πρόβλημα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού φαίνεται και από το γεγονός ότι για τα Ταμεία, στον προϋπολογισμό προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση 14,5 δισ. έναντι υποχρεώσεων 18,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Λοβέρδος έχει πει ότι η εξοικονόμηση ποσού 2 δισ. ευρώ είναι εφικτή, ωστόσο υπολείπονται άλλα 2 δισ. ευρώ.

Για το ζήτημα του φόρου, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη στην πρωινή εκπομπή του Alter.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για φόρο που θα επιβαρύνει τον πολίτη», ενώ προανήγγειλε «μεγάλες αλλαγές» στο Ασφαλιστικό στο πλαίσιο του διαλόγου με στόχο την εξυγίανση των ταμείων, λέγοντας, παράλληλα, ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, αλλά πρέπει να γίνουν αλλαγές για να βελτιωθούν.

ΟΑΕΔ: Το ταμείον είναι μείον

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΟΑΕΔ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα να μη πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας.

Τη Δευτέρα, ο Ανδρ.Λοβέρδος αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα ρευστότητα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΔ, πυροδοτώντας φόβους για αδυναμία καταβολής των επιδομάτων προς τους 260.000 επιδοτούμενους ανέργους.

Ο διοικητής του Οργανισμού Ηλ.Κικίλιας τόνισε ότι τα επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά.

Ο ΟΑΕΔ κατέβαλε το 2009 πάνω από 15 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα stage, ενώ μόνο για τη ρύθμιση Πετραλιά για τια μητέρες ανηλίκων απαιτούνται κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για τη ρύθμιση των εργαζομένων της Ολυμπιακής πρέπει να δαπανήσει 360 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που το σωρευτικό χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ έχει υπερβεί στα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωποτης ΓΣΕΕ στον ΟΑΕΔ, Μ.Κοντοπάνος, το ΙΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ 6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ από τις εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ, το οποίο αποδίδει -όταν αποδίδει- το 60%.

Ο Οργανισμός χρειάζεται κάθε μήνα από 250 ως 300 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει επιδόματα (ανεργίας, μητρότητας), να δώσει τους μισθούς στους υπαλλήλους και να υλοποιήσει τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Για τον Ιανουάριο αναζητούνται 50-60 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να βρεθούν από κονδύλια του προϋπολογισμού (για πολιτικές κοινωνικής προστασίας), από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το ΙΚΑ.

Τα επιδόματα του τελευταίου τριμήνου του 2009 και το δώρο Χριστουγέννων καταβλήθηκαν από τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός των Κοινωνικών Εταίρων), έναντι ενός κρατικού ομολόγου 265 εκατ. ευρώ που έδωσε το ΙΚΑ για τις οφειλές του.