Σε κρίσιμη κατάσταση δύο από τη νέα γρίπη

Με ταχύ ρυθμό εξαπλώνεται πλέον ο ιός και στην Ελλάδα- Ως αύριο το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΜΠΙΤΣΙΚΑ

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση της υγείας του 35χρονου που νοσηλεύεται για δεύτερη εβδομάδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, όπως και του 42χρονου Βορειοηπειρώτη ο οποίος εισήχθη προ διημέρου στο ίδιο νοσοκομείο. Οι γιατροί προβληματίζονται ιδιαίτερα για την εξέλιξη της υγείας του 35χρονου εξαιτίας της εμφάνισης τα τελευταία εικοσιτετράωρα και νεφρικής ανεπάρκειας. Σταθερή παραμένει αντιθέτως η κατάσταση της υγείας της 16χρονης Βρετανίδας, η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Την ίδια ώρα η εξάπλωση του ιού γίνεται πια και στην Ελλάδα με ταχύ ρυθμό, αλλά οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα επιβεβαιωμένα εργαστηριακώς κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 730. Χθες επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι είναι θετικοί στον ιό της νέας γρίπης δύο φαντάροι που υπηρετούν σε διαφορετικές μονάδες της Κω. Ο ένας στρατιώτης εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη και η ανάρρωσή του συνεχίστηκε σε ειδικό χώρο του ΓΕΣ, ενώ ο δεύτερος εμφάνισε συμπτώματα γρίπης μετά την επιστροφή του από την Αγγλία και νοσηλεύεται επίσης στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού από τις 25 Ιουλίου.

Οπως σημειώνεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της νέας γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν καταγραφεί 210 επιπλέον κρούσματα στην Ελλάδα- ως τις 22 Ιουλίου τα επιβεβαιωμένα εργαστηριακώς κρούσματα της νέας γρίπης ανέρχονταν σε 520. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Α πό τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων αυτών (720) τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Αττική (299), με την Κρήτη και τα Ιόνια να ακολουθούν (126 και 122 κρούσματα, αντίστοιχα), ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις καταγράφηκαν κατά σειρά στην Κεντρική Μακεδονία (72), στην Πελοπόννησο (35), στη Δυτική Ελλάδα (20), στη Στερεά Ελλάδα (11), στη Θεσσαλία (10), στο Νότιο Αιγαίο (18), στο Βόρειο Αιγαίο (9), στην Ηπειρο (4) και στη Δυτική Μακεδονία (4). Οι περισσότεροι από όσους προσβλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1 είχαν ταξιδεύσει στο εξωτερικό (365), ενώ τα κρούσματα με δευτερογενή μετάδοση στην Ελλάδα από ταξιδιώτες είναι 27.

Αναμένεται ότι ως αύριο ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος θα έχει δώσει επίσημα στην τελική του μορφή το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού θα έχει εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Παρακολούθησης της νέας γρίπης.

«Αχίλλειο πτέρνα», πάντως, του όποιου σχεδιασμού αποτελούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Εκπρόσωποι τηςΟμοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας καλούν σε ενίσχυση του πρωτοβάθμιου δικτύου, ώστε να φτάνουν στα νοσοκομεία μόνο τα σοβαρά περιστατικά, και υποστηρίζουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου να νοσηλεύονται μόνο οι ασθενείς με νέα γρίπη.

Τ α προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας τονίστηκαν και σε σύσκεψη γιατρών στη Νομαρχία Πειραιά. Ενδεικτικά, ο νομάρχης κ. Ι. Μίχας ανέφερε ότι στα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό υπολογίζονται σε περίπου 1.300 άτομα, στο Κρατικό Νικαίας οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν με προσωπικό Stage για να καλυφθούν οι βάρδιες και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει κλειστό, ενώ στο Μεταξά η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με πέντε κλίνες δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον νομάρχη Πειραιά, τα Κέντρα Υγείας, καθώς και τα Πολυδύναμα και τα Περιφερειακά Ιατρεία στον Αργοσαρωνικό, στην Τροιζηνία και στα Κύθηρα λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Σήμερα για το ζήτημα της νέας γρίπης ο κ. Αβραμόπουλος συναντάται με τα προεδρεία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Χθες με επιστολή του προς τον κ. Αβραμόπουλο ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευρ.Στυλιανίδης ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών που μετέχουν στις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων.

Οι έγκυοι κινδυνεύουν περισσότερο
Τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές και αυξημένο ποσοστό θνητότητας έχουν οι έγκυοι οι οποίες προσβάλλονται από την νέα γρίπη, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα oμοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και δημοσιεύεται από τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «Lancet», καταδεικνύει ότι οι περισσότερες από τις εγκύους που προσβλήθηκαν από τον ιό χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ έξι έγκυοι έχουν υποκύψει από την ασθένεια από τις 15 Απριλίου του 2009, όταν η νέα γρίπη επισημάνθηκε στις ΗΠΑ, ως τις 16 Ιουνίου.

Ο αριθμός τους αντιπροσωπεύει το 13% των περίπου 45 θανάτων που προκάλεσε η νέα γρίπη στη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Συνολικά 34 έγκυοι προσβλήθηκαν από τον ιό και 11, δηλαδή το ένα τρίτο, χρειάστηκαν νοσηλεία.