Σε σοβαρή κατάσταση δυσλειτουργίας το Κέντρο Υγείας Μήλου

Την κατάταση σοβαρής δυσλειτουργίας στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας της Μήλου, έπειτα από την παραίτηση της μίας από τους δύο γιατρούς γενικής ιατρικής, αναδεικνύει με ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας ο Μιχ. Κριτσωτάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά την κ. Ξενογιαννακοπούλου σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να καλυφθεί το συντομότερο η συγκεκριμένη θέση, “ώστε στοιχειωδώς να καλυφθούν οι ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού”, καθώς επίσης και γενικότερα τι μέτρα στήριξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα λάβει “ώστε να μην παρατηρούνται διαρκώς τέτοια φαινόμενα, ιδιαίτερα στις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας”.

Συγκεκριμένα ο Μιχ. Κριτσωτάκης αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του Κέντρου Υγείας της Μήλου είναι να καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης στο νησί, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται φτάνοντας τις 20.000, λόγω των χιλιάδων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών. Εντούτοις, λόγω συνθηκών και αναγκών, συχνά παραθέτει και βραχεία νοσηλεία, επισημαίνει. Επιπλέον, αναφέρει ότι ως η μόνη μονάδα υγείας στο νησί πρέπει να εφημερεύει σε 24ωρη βάση και ότι, ωστόσο, αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνον έναν γιατρό γενικής ιατρικής, ο οποίος τελεί και χρέη επιστημονικού δ/ντή του Κ.Υ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει ένας γιατρός σʼ αυτές τις συνθήκες, αφού είναι αναγκασμένος να εφημερεύει 30 μέρες τον μήνα, κάτι που υπερβαίνει τις ανθρώπινες αντοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. Εξηγεί δε ότι αυτές οι συνθήκες οδήγησαν σε παραίτηση τη γιατρό γενικής ιατρικής που έξι συνεχή χρόνια υπηρέτησε με αυταπάρνηση το Κ.Υ.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι οι κάτοικοι του νησιού ζητάνε να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης του Κ.Υ. Μήλου (λόγω και της τουριστικής περιόδου), με πρόσληψη ή έστω απόσπαση γιατρού γενικής ιατρικής.

Επιπρόσθετα, ο Μιχ. Κριτσωτάκης εξηγεί ότι πρέπει το υπουργείο να προβεί το γρηγορότερο στις απαραίτητες ενέργειες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, ότι ο πληθυσμός των νησιών πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βάρος που πέφτει στους ώμους των λιγοστών εργαζομένων στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς επίσης και ότι η προβληματική λειτουργία των μονάδων Υγείας (συνέπεια των κυβερνητικών πολιτικών της υποστελέχωσης, της συνεχούς επιβάρυνσης των εργαζομένων, των απλήρωτων εφημερίων) ιδιαίτερα στα νησιά και τις άλλες τουριστικές περιοχές οδηγεί σε αδιέξοδο τους κατοίκους και οξύνει την κρίση στον τουρισμό.