Σεπτέμβριο τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

Η χορήγησή τους κατά του ιού της νέας γρίπης θα επιτραπεί μόνο μετά την αδειοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΜΠΙΤΣΙΚΑ,

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του ιού της νέας γρίπης, αν και η χορήγησή τους θα επιτραπεί μόνο ύστερα από την αδειοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Ωστόσο ο ιός του πανικού έχει προκαλέσει ελλείψεις στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, καθώς σπεύδουν να το προμηθευθούν άνθρωποι που πιστεύουν ότι έτσι θα προστατευθούν από την «επίθεση» του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης. Την ίδια ώρα, ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι ρίχνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, διαμορφώνοντας σύστημα εφημεριών σε όλη την Ελλάδα, κατά το πρότυπο εκείνων που ισχύουν για τα φαρμακεία, ώστε να μπορεί να υπάρξει διάγνωση και παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας, πέρα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τη νέα γρίπη.

Η πρώτη παρτίδα εμβολίων θα επαρκεί για τον εμβολιασμό 1 εκατομμυρίου πολιτών. Οπως επεσήμανε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Ι. Πιερρουτσάκος, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τον ΕΜΕΑ. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ κ. Β. Κοντοζαμάνη στο ραδιόφωνο του «Σκάι», προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή κινδυνεύουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού- και στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο για τη νέα γρίπη δεν θα πωλείται στα φαρμακεία και οι δόσεις θα χορηγούνται δωρεάν και μόνο από τα νοσοκομεία ή τα ειδικά κέντρα εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει οκτώ εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, που επαρκούν για τον εμβολιασμό τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για δύο εκατομμύρια δόσεις με τα οποία θα καλυφθούν ένα εκατομμύριο μετανάστες.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) προσανατολίζεται στην έγκριση της χορήγησης των εμβολίων που ήδη έχουν υποβάλει οι φαρμακευτικές εταιρείες, χωρίς να έχουν προηγηθεί μεγάλης κλίμακας έρευνες ως προς τις παρενέργειές τους. Ουσιαστικά αποτελούν τροποποίηση των εμβολίων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, με την οποία ο ιός της νέας γρίπης έχει παρεμφερές στέλεχος. Ο ΕΜΕΑ εκτιμά ότι, αφού τα εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών- που δοκιμάστηκαν σε 8.000 ανθρώπουςέχουν κριθεί ως ασφαλή στη χορήγησή τους, δεν υπάρχει λόγος να μην εγκριθούν και τα εμβόλια για τη νέα γρίπη.

Η ταχεία αυτή διαδικασία αντιμετωπίζεται πάντως με επιφυλακτικότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι οι επιβεβαιωμένοι ανά την υφήλιο θάνατοι από τον ιό, κατόπιν των σχετικών, εργαστηριακών αναλύσεων, έχουν φθάσει τους 816.

Οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου προκάλεσαν την παρέμβαση των φαρμακευτικών συλλόγων που ζητούν να πρυτανεύσει η κοινή λογική και να σταματήσουν τα φαινόμενα πανικού, προκειμένου να διατηρηθεί η επάρκεια του συγκεκριμένου εμβολίου σε ασφαλή επίπεδα.

Σ ήμερα το πρωί πάντως ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και τη λοιμωξιολόγο, καθηγήτρια Παθολογίας, κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου , προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αργότερα η κυρία Γιαμαρέλλου θα συναντηθεί και με τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο. Θα έχει προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, κατά την οποία το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την πανδημία θα αναλύσει τα επιστημονικά δεδομένα και θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και οι παρεμβάσεις στα σχολεία εν όψει φθινοπώρου.