Σημεία της Εθνικής Στρατηγικής που εκπόνησε ο ΠΟΥ για τον μετασχηματισμό του ελληνικού συστήματος υγείας

Την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Ελλάδα αναφορικά με την ενίσχυση της ποιότητας της περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών ολοκλήρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με στόχο την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η ταλαιπωρία των ασθενών και η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ΕΣΥ.

Εχοντας δεσμευτεί να στηρίξει τις χώρες της Ε.Ε. να βελτιώσουν την ποιότητα στα συστήματά περίθαλψής τους, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε τόσο με το ελληνικό υπουργείο Υγείας και τον ΟΔΙΠΥ όσο και με τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε.

τι-είδε-ο-που-στο-ελληνικό-σύστημα-υγεί-563433475Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επίτευξη των δράσεων και των στόχων που θέτει για τη χώρα μας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα κενά και να βελτιώσει τη διακυβέρνηση, τη λογοδοσία και την ποιότητα της φροντίδας μέσω μιας ενοποιημένης, στρατηγικής προσέγγισης.

Βασικοί πυλώνες 

Η στρατηγική του ΠΟΥ περιλαμβάνει 11 στόχους και 47 ιεραρχημένες δράσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να εφαρμοστούν σταδιακά.

Ως προς τη βελτίωση του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων αρχών σε θέματα διακυβέρνησης, ο ΠΟΥ προτείνει την ενίσχυση των νομικών διατάξεων για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών.

Ο ΠΟΥ καλεί τη χώρα μας να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, ώστε η διαδικασία λήψης αποφάσεων να στηρίζεται περισσότερο σε δεδομένα.

Προτάσσει επίσης τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας της περίθαλψης αλλά και της ευημερίας του υγειονομικού προσωπικού στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα καλεί τη χώρα μας να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, ώστε η διαδικασία λήψης αποφάσεων να στηρίζεται περισσότερο σε δεδομένα.

Επικαιροποίηση εθνικών πρωτοκόλλων στα νοσοκομεία

Αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος Υγείας, στην Εθνική Στρατηγική του ΠΟΥ περιλαμβάνεται η υιοθέτηση συγκεκριμένων προτύπων ποιότητας και ασφάλειας, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ιδιαίτερα σημαντικές για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η ανάπτυξη και η επικαιροποίηση εθνικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια των κλινικών διαδικασιών (π.χ. πώς γίνεται με ασφάλεια μια χειρουργική επέμβαση ή η χορήγηση φαρμάκων κ.λπ.), με στόχο την ενοποίηση τεκμηριωμένων και ασφαλών κλινικών πρακτικών.

Σύστημα ηλεκτρονικής αναφοράς περιστατικών

Μία σημαντική δράση, η οποία δεν υπάρχει στη χώρα μας και προτείνεται στην Εθνική Στρατηγική, είναι η ανάπτυξη ενός εθνικού εθελοντικού ηλεκτρονικού συστήματος αναφοράς περιστατικών που να σχετίζονται με την ασφάλεια των ασθενών. Βάσει αυτού θα υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς τυχόν προβλημάτων, λαθών ή συμβάντων που σχετίζονται με την ασφάλεια των ασθενών, ώστε να λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος.

Από τις δράσεις δεν λείπει η ενίσχυση των δεξιοτήτων του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας και ασφαλή υγειονομική περίθαλψη.

Τι είδε ο ΠΟΥ στο ελληνικό σύστημα υγείας-1Μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Αθήνα, Ζάο Μπρέντα, σημειώνει πως αυτή η εθνική στρατηγική σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για το ελληνικό σύστημα υγείας, ενσωματώνοντας την ποιότητα και την ασφάλεια των ασθενών σε κάθε απόφαση, δράση και αλληλεπίδραση.

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα τολμηρό παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, δείχνοντας πώς η καινοτομία και η σταθερή δέσμευση για αριστεία μπορούν να οδηγήσουν τον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας προς όφελος όλων των πολιτών», τόνισε.

Πανελλαδική έρευνα

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής του ΠΟΥ πραγματοποιήθηκαν επτά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή 348 ατόμων από τον τομέα της υγείας και θεματικές την ασφάλεια των ασθενών, τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές και τον εγγραμματισμό της υγείας.

Για την αξιολόγηση των προκλήσεων διεξήχθη το 2024 μια πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα σε 405 συμμετέχοντες, ενώ ακολούθησαν συνεντεύξεις με 14 βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν τα βασικά αναγκαία επίπεδα προς τα οποία, σύμφωνα με τους ερωτώμενους, πρέπει να στραφεί το ελληνικό σύστημα υγείας.

Αυτά είναι:

  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
  • Ενίσχυση της ποιότητας της υγείας σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης μέσω εθνικών προτύπων και μηχανισμών αξιολόγησης.
  • Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • Προώθηση της κουλτούρας της βελτίωσης της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό.
  • Αύξηση του υγειονομικού αλφαβητισμού και της συμμετοχής των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον τομέα της υγείας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ