Διαμαρτυρία σήμερα από την ΑΔΕΔΥ έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η ώρα της κρίσης έφτασε για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο, καθώς σήμερα θα εκδοθεί η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας. Η ΑΔΕΔΥ προχωρεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1.30 το μεσημέρι, μπροστά από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καλεί την κυβέρνηση «να μην υλοποιήσει τυχόν αρνητική απόφαση».
Η καταδίκη της χώρας μας θα έχει ως αποτέλεσμα η «έξοδος» από το Δημόσιο -εκτός ειδικών περιπτώσεων- να γίνεται στο 65ο έτος, με αποτέλεσμα την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Μεγάλες χαμένες είναι οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992, ενώ ανατροπές έρχονται και για τις νέες ασφαλισμένες που θέλουν να πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν ανήσυχες 250.000 εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, εκ των οποίων ωστόσο οι 100.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο αυτή τη στιγμή αναζητά 650 εκατομμύρια ευρώ για να καταβάλει το εφάπαξ. Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου τη Δευτέρα κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση. Από την πλευρά της η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως «οι δηλώσεις του υπουργού εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει στο Δημόσιο» και καλεί την κυβέρνηση να «κατοχυρώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ