Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε χθες η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικότερα προς τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα, καθώς δεν πρόλαβαν να μιλήσουν χθες όλοι οι ομιλητές, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβληθεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά του άρθρου στο νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» (άρθρο 65) που έχει καταθέσει το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για το άρθρο που επιβάλει επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών για να καλύψουν κενά στα Νοσοκομεία και σε περίπτωση άρνησης οδηγεί σε άρση της συνταγογράφισης. Το συγκεκριμένο άρθρο είχε επικριθεί έντονα ακόμη και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία το χαρακτήρισε ως οριακά συνταγματικό και στην περίπτωση της άρσης συνταγογράφισης ως αντισυνταγματικό (βλέπε και σχετικό άρθρο εδώ).

Το συγκεκριμένο άρθρο δέχτηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Φάμελλος: Αντιμεταρρύθμιση και γραφειοκρατικό τερατούργημα το νομοσχέδιο

Σκληρή επίθεση κατά της «γαλάζιας» κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοθέτημα «έκτρωμα» και «βαθειά αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό».

Άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας πως προχωρούν στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστικά, μίλησε για «αντιμεταρρύθμιση», η οποία, όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, θα πλήξει την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι ψυχικά πάσχοντες.

«Έχουμε μπροστά μας ένα ‘γραφειοκρατικό τερατούργημα’, όπως το χαρακτηρίζουν οι φορείς αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών τομέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, μίλησε για την διάταξη επίταξης των γιατρών καλώντας την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει την εν λόγω διάταξη. «Όλοι οι γιατροί, και των παρατάξεων της ΝΔ, αντιτίθενται στην πολιτική Γεωργιάδη και Μητσοτάκη. Και αυτή η καθολική αντίδραση. Επιβεβαιώνει ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε τα σχέδιά σας και ότι έχετε υποχρέωση να το πάρετε πίσω. Και αυτό το αίτημα είναι και κοινωνικό και επαγγελματικό και επιστημονικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αυτή «δεν αναιρεί την ορθή κριτική που άσκησε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την καταστροφική πολιτική στο χώρο της υγείας». Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε πως «μην μας ασκείτε εσείς κριτική για συμπεριφορές και ηθική» και χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του Παύλου Πολάκη την περασμένη εβδομάδα.

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα

Η κυβέρνηση με το «παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε παρέμβαση του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «ιδρύεται ένας υδροκέφαλος οργανισμός» ενώ «δεν υπάρχει καμία εγγύηση και δεν κατοχυρώνεται η λειτουργία των κέντρων πρόληψης ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των δομών επανένταξης και απεξάρτησης».

Κατηγόρησε τη «γαλάζια» κυβέρνηση, λέγοντας πως «βάζετε ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση, που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος». Και τόνισε πως «Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία δεν είναι ατομικές υποθέσεις, αλλά είναι κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός».

Αναφερόμενος στις διατάξεις επίταξης των ιδιωτών γιατρών, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο εις βάρος των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας πως «εσείς, λοιπόν, σήμερα, εμφανίζεστε ως μεταρρυθμιστής υπουργός Υγείας. Αλλά, κάθε πολίτης καταλαβαίνει -τόσο από τη δική του εμπειρία όσο και βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων- ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς».

Όπως εξήγησε: «Πώς είναι δυνατόν να έχετε καταφέρει να βελτιώσετε το Ε.Σ.Υ., όταν ο λαός μας πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη – μας ξεπερνάει μόνο η Βουλγαρία – και απ’ ό,τι λένε τα στοιχεία θα ξεπεράσουμε και τη Βουλγαρία και θα γίνουμε σε λίγο καιρό “πρωταθλητές Ευρώπης”» και κατέληξε: «Όσο, κ. Γεωργιάδη, βαφτίζετε “μεταρρυθμίσεις” τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα κάνετε μία τρύπα στο νερό».

Χαρίτσης: Προπομπός της τελικής επίθεσης στο ΕΣΥ το νομοσχέδιο

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι το σχέδιο νόμου στην ουσία του «συνιστά ένα τυπικό δείγμα αντιμεταρρύθμισης, συντηρητικής οπισθοδρόμησης».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ. Καμία μεταρρύθμιση, μόνο κατεδάφιση», υποστήριξε. Μίλησε για διοικητική διευθέτηση προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει τα χρήματα θα μπορεί να έχει και τις υπηρεσίες». Ανέφερε ότι «καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει όταν το ΕΣΥ διαλύεται».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό διάλυσης του ΕΣΥ» και πως «έχουμε μία ακόμα πιλοτική εφαρμογή για το πώς θα καταργηθεί το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια».

Σημείωσε ότι «η προσχηματική διαβούλευση και η άρον-άρον ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της πολιτικής αλλά και του τρόπου άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και πως «δεν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για την οποία μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη, αλλά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης, ένα ακόμα βήμα στο βαθύ σκοτάδι το νεοφιλελεύθερο αναχρονισμών».

Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση συμπυκνώνει την πολιτικής της για τα πάντα: «γκρεμίζεται την ίδια την λογική του γενικού δικαιώματος της πρόσβασης σε υπηρεσίες και την αντικαθιστάτε με τη λογική του επί πληρωμής προνομίου. Το δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο».

Ρώτησε την κυβέρνηση πώς εξηγεί ότι «ούτε ένας φορέας δεν βρέθηκε από όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να υποστηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο». Σχολίασε δε πως αν στόχος της ήταν να ψηφίσει το νομοσχέδιο «στη ζούλα» τελευταίες μέρες του Ιουλίου, «δεν τα κατάφερε γιατί ο κόσμος που τον αφορά αυτό το νομοσχέδιο, είναι εκεί έξω και διαμαρτύρεται».

Είπε μεταξύ άλλων ότι με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου «κουρελιάζετε το Σύνταγμα» και πως από την άλλη, «βαφτίζετε ως προνόμιο, το ιερό δικαίωμα του ασθενούς και την υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της υγείας». Είπε ότι με αυταρχισμό προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τις δικές της «τεράστιες ευθύνες» για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.