ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Σκανδαλώδη αδιαφορία για την ασφάλεια του πλάσματος αίματος, την ηθική «εκμετάλλευση» των χιλιάδων αιμοδοτών και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος καταλογίζει στην απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, 40 τόνοι πλάσματος αίματος παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, καθώς δε γίνονται από το ΕΚΕΑ οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ασφάλειά τους και δεν αποκλείεται να είναι μολυσμένοι με σύφιλη ή με τον ιό HTLV που προκαλεί λευχαιμία και νευρολογικές διαταραχές.
«Στα αζήτητα»
Στις αποθήκες της ολλανδικής εταιρίας CLB-Sanguin, με την οποία η χώρα μας έχει συμβόλαιο από το 2001 για την παραγωγή των συστατικών του πλάσματος από το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες, παραμένουν χωρίς να έχουν επεξεργαστεί τουλάχιστον 25 τόνοι πλάσματος. Η εταιρία σταμάτησε να επεξεργάζεται το αίμα από το 2006, οπότε και ζήτησε από την Ελλάδα να ελέγχει το πλάσμα για πέντε ιούς και όχι μόνο για τρεις (ηπατίτιδα B, C, AIDS) που ελέγχει.
Σημειώνεται πως οι άλλοι δύο ιοί που πρέπει να ελέγχονται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, είναι η σύφιλη και ο ιός HTLV που σχετίζεται με την εμφάνιση λευχαιμίας και νευρολογικών διαταραχών.
Ερευνα
Το υπουργείο, σύμφωνα με την υφυπουργό, θα διερευνήσει για ποιο λόγο το δ.σ. του ΕΚΕΑ αποφάσισε ότι δεν απαιτείται επιπλέον έλεγχος στο πλάσμα, ενώ σκανδαλώδες είναι και το γεγονός ότι το ΕΚΕΑ δε σταμάτησε να αποστέλλει στην ολλανδική εταιρία πλάσμα μόλις του γνωστοποίησε ότι δε θα παρασκεύαζε τα διάφορα συστατικά του αίματος σε περίπτωση μη πρόσθετων ελέγχων.
Παράλληλα, το υπουργείο θα διερευνήσει το γεγονός ότι αν και η Ελλάδα στέλνει από το 2001 το πλάσμα στην Ολλανδία, σπαταλώντας τεράστια ποσά για την μεταφορά και αποθήκευση, η χώρα μας παρέλαβε μόνον τρεις φορές λευκωματίνη (παράγωγο πλάσματος) και όχι για όλη την ποσότητα πλάσματος που έχει αποσταλεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώνει πολύ ακριβά για να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες λευκωματίνης που είναι απαραίτητες για τη θεραπεία των ασθενών.
Εξίσου προκλητικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 15 τόνοι πλάσματος παραμένουν αποθηκευμένοι στο ΕΚΕΑ και σε λίγο το Κέντρο δε θα μπορεί να παραλαμβάνει το πλάσμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ