SOS από καρκινοπαθείς

Από μια κλωστή κρέμονται οι ζωές των καρκινοπαθών στο νομό Σερρών. Οπως καταγγέλλουν, οι ζωές τους κινδυνεύουν από την αδιαφορία της Πολιτείας, η οποία ίδρυσε μεν Μονάδα Χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο Σερρών, αλλά εδώ και περίπου δυο χρόνια δεν έχει μεριμνήσει να τη στελεχώσει ούτε με έναν… ογκολόγο – παθολόγο.

«Είναι εγκληματικό, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας και τις υποσχέσεις των αρμοδίων, να μην υπάρχει ειδικός γιατρός στη μονάδα. Οι ασθενείς χρειαζόμαστε έστω έναν ογκολόγο – παθολόγο. Δεν είναι δυνατόν ασθενείς να υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία χωρίς την επίβλεψη ειδικών», αναφέρει στον «Α» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σερρών, Εφη Μέρμηγκα, με αφορμή την επιστολή του συλλόγου προς τον υπουργό Υγείας, τον πρωθυπουργό, την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και τα μέσα ενημέρωσης. Ο σύλλογος ζητά να τηρηθούν οι υποσχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος λειτουργίας της μονάδας βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των μελών μας».

Ταλαιπωρούνται οι ασθενείς

Η λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας με εξειδικευμένο προσωπικό αποτελεί αίτημα και των τοπικών φορέων, ωστόσο κανείς δεν εισακούεται από το υπουργείο Υγείας. «Θέλουμε γιατρό για τους ασθενείς. Τα μέλη μας είναι περίπου 350, αλλά οι καρκινοπαθείς στο νομό είναι πολλοί περισσότεροι. Ξεπερνούν τους 2.000, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Πολλοί από αυτούς ντρέπονται, γιατί ο καρκίνος είναι ακόμη ταμπού στην επαρχία. Εκτός από εκείνους που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν και αναγκάζονται να μένουν στο νομό για θεραπεία, οι περισσότεροι πηγαινοέρχονται στη Θεσσαλονίκη για την περίθαλψή τους», επισημαίνει η κ. Μέρμηγκα. Οπως προσθέτει, «η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη. Παρακολουθούνται στη Θεσσαλονίκη για να μην κινδυνεύει η ζωή τους εδώ, αλλά υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Τα ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία καθυστερούν για 3-6 μήνες και οι καρκινοπαθείς δεν είναι σε θέση να περιμένουν λόγω της επιβαρυμένης υγείας τους, αφού συχνά κρίνεται η ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι να χρεώνονται για να εξυπηρετηθούν είτε σε απογευματινά ραντεβού ή στον ιδιωτικό τομέα».

Υπουργικές υποσχέσεις

Οπως τονίζεται στην επιστολή, η λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας μπορεί να είναι νομότυπη (βάσει υπουργικής απόφασης και Προεδρικού Διατάγματος) αλλά χαρακτηρίζεται ως διάτρητη επιστημονικά.

«Κύριε υπουργέ, εσείς ο ίδιος μας υποσχεθήκατε προφορικά τον Αύγουστο του 2007, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ότι αμέσως θα αποσπάσετε γιατρό ογκολόγο- παθολόγο για τη σωστή λειτουργία της Μονάδας και η θέση του θα προκηρυχτεί από το νοσοκομείο Σερρών. Το ίδιο μας υποσχεθήκατε μέσω του διοικητή του νοσοκομείου μπροστά στο σερραϊκό λαό σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού σταθμού (8 Φεβρουαρίου 2008). Ο κ. διοικητής δήλωσε: “Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2008 θα έρθει γιατρός ογκολόγος με εντολή του υπουργού”», σημειώνουν στην επιστολή οι καρκινοπαθείς. Ανάλογα προβλήματα, πάντως, αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς και σε άλλες περιοχές, όπως ο νομός Λάρισας.