Για 28 προσλήψης μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, που ενώ «έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψεις εκκρεμεί εδώ και μήνες η τελική έγκριση διορισμού τους από το υπουργείο Οικονομικών», έκανε λόγο ο Αριστείδης Ζεντέλης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, τονίζοντας ότι «το νοσοκομείο λειτουργεί με 292 (!) κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στις κλινικές οι βάρδιες γίνονται με 2 ή ακόμα και 1 νοσηλευτή για 30 – 40 ασθενείς». Οσο για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, «λειτουργεί» σε διάδρομο (!) μήκους 30 μέτρων! Αν και κατασκευάστηκε κτίριο 3.500 τ.μ. που έχει παραδοθεί από το 2004 για να στεγαστεί εκεί το ΤΕΠ, δεν έχει γίνει ακόμα η μετακόμιση λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού!
Λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού «λειτουργούν με το ζόρι οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, ενώ πολλές διοικητικές υπηρεσίες αδυνατούν να λειτουργήσουν», υπογράμμισε ο κ. Ζεντέλης.
Τεράστιες ελλείψεις, κυρίως σε νοσηλευτικό, προσωπικό, παρουσιάζει και το Τζάνειο: Το νοσοκομείο λειτουργεί με 180 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 70 κενές οργανικές θέσεις βοηθητικού προσωπικού. «Ο ψηφιακός αγγειογράφος, ενώ έχει αγοραστεί από το το 2004, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ακτινολόγων και προσωπικού εργαστηρίων. Η νευροχειρουργική κλινική, που δημιουργήθηκε το 2004 με 12 κλίνες, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού», είπε ο διοικητικός Μάκης Στελάτος, γενικός γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων. Τόνισε μάλιστα ότι «το νοσοκομείο έχει χρέος 65 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές φαρμάκων και υγειονομικού υλικού».
Απελπιστική η κατάσταση που επικρατεί και στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. «Από 9 γιατρούς που είχαμε το 2006, έχουμε μείνει με 4, τη στιγμή που το κέντρο εφημερεύει κάθε μέρα, ενώ το ακτινολογικό εργαστήριο δεν έχει ακτινολόγο», είπε ο Γεράσιμος Δραγομάνοβιτς, τεχνολόγος – ακτινολόγος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. Εκανε λόγο και για «ανεπαρκή ιατρικό εξοπλισμό. Δεν έχουμε υπέρηχο και ακτινοσκοπικό μηχάνημα, δεύτερο καρδιογράφο και δεύτερο απινιδωτή». Στο νησί δεν υπάρχει νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας είναι ο μοναδικός φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας για τους 75.000 μόνιμους κατοίκους του.
Ο κ. Δραγομάνοβιτς αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στις 17/11: «Στις 10.30 το βράδυ έβρεχε και, λόγω κακοτεχνίας του κτιρίου, εισχώρησαν νερά μέσα από τον ηλεκτρικό πίνακα στο ιατρείο επειγόντων περιστατικών, όπου βρισκόταν καρδιολογικός ασθενής ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με μόνιτορ και περίμενε τη διακομιδή σε νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ. Προκλήθηκε βραχυκύκλωμα, πετάχτηκαν σπινθήρες και υπήρξε συσκότιση του χώρου».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα στην είσοδο του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ενώ μεθαύριο πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλοι οι εργαζόμενοι όλων των νοσοκομείων του Πειραιά στις 11.30 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας.
ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ