SΟS για τις μεταλλάξεις της νέας γρίπης

Αντιστέκεται ο ιός στην κλασική θεραπεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Την πιθανότητα να ξεσπάσει ένα καινούργιο και επιθετικότερο κύμα μετάδοσης της νέας γρίπης από το φθινόπωρο επισημαίνουν οι ειδικοί, λόγω των μεταλλάξεων του ιού που ήδη διαπιστώνονται. Χαρακτηριστικά, χθες ανακοινώθηκε στη Δανία ότι σε ένα κρούσμα της νέας γρίπης διαπιστώθηκε αντίσταση στο αντιιικό Τamiflu, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία. Ο ασθενής είχε μολυνθεί με μεταλλαγμένη μορφή του ιού και για τη θεραπεία του χρησιμοποιήθηκε το αντιιικό Relenza. Στις 24 Ιουνίου μία νέα καταχώριση εμφανίστηκε στη γενετική βάση δεδομένων, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία για τις διαφοροποιήσεις του ιού της νέας γρίπης. Σε δείγμα που είχε ληφθεί από ασθενή στη Σαγκάη ανιχνεύθηκε αλλαγή που δεν εμφανιζόταν μέχρι τότε σε άλλα στελέχη του ιού: «Εντοπίζεται στο σημείο του ιού, το οποίο επιτρέπει την καλύτερη δυνατή αναπαραγωγή του στους 33 βαθμούς Κελσίου- όσο δηλαδή η θερμοκρασία του εσωτερικού της μύτης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η ιδανική θερμοκρασία αναπαραγωγής του είναι στους 41 βαθμούς, όμως αυτή η αλλαγή θα του δίνει τη δυνατότητα να μεταδίδεται καλύτερα στο Νότιο Ημισφαίριο όπου αυτήν την περίοδο διανύουν τον χειμώνα. Το ίδιο σημείο του ιού έχει εντοπιστεί στην ισπανική γρίπη του 1918, στη γρίπη των χοίρων του 1976, σε πλήθος μορφών εποχικής γρίπης και σε θανατηφόρο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Ολλανδία το 2003», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ. Χένρι Νάιμαν, Αμερικανός ιολόγος, που έχει ιδρύσει την εταιρεία Recombinomics με ειδίκευση στην παρακολούθηση της εξάπλωσης μορφών γρίπης. Στις πρόσφατες εξελίξεις ήταν από τους πρώτους που επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ οφείλει να περάσει στη φάση 6 της πανδημίας για τη νέα γρίπη, όπως και έγινε στις 11 Ιουνίου. «Σε περίπτωση που ο ιός με τη συγκεκριμένη αλλαγή αρχίσει να μεταδίδεται στο Νότιο Ημισφαίριο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα με την επαναφορά του το φθινόπωρο στο Βόρειο Ημισφαίριο να σηματοδοτήσει ένα νέο πιο επιθετικό κύμα», καταλήγει ο δρ. Νάιμαν.

Καθησυχαστικοί, πάντως, εμφανίζονται οι Έλληνες ειδικοί. «Όπως και στην περίπτωση του στελέχους της Βραζιλίας που τελικά αποδείχθηκε πυροτέχνημα, είναι αναμενόμενο να εντοπίζονται μικρές διαφοροποιήσεις στη δομή του ιού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα γρίπη γίνεται χειρότερη ή καλύτερη. Μέχρι στιγμής, οι όποιες αλλαγές δεν επιφέρουν κάποια επί της ουσίας διαφορά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ιός είτε κατά την μετάδοσή του είτε στα συμπτώματα. Όμως, δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μπορεί να πει με σιγουριά “αν αλλάξει αυτό το κομμάτι στον ιό τότε θα έχουμε και αύξηση της παθογονικότητάς του”, διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο δρ. Ανδρέας Μεντής, υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Νότιας Ελλάδας και διευθυντής ερευνών του Εργαστηρίου Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Τα πρώτα σημάδια

ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ, ειδικοί από τη γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία για τα μεταδιδόμενα νοσήματα παραδέχθηκαν πως υπάρχουν σημάδια ότι ο ιός της νέας γρίπης (Η1Ν1) έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται και προειδοποίησαν ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να μεταδίδεται με πιο επιθετική μορφή. «Είναι πιθανό ο ιός να έχει μεταλλαχθεί. Το φθινόπωρο η μεταλλαγμένη μορφή μπορεί να εξαπλωθεί στο Βόρειο Ημισφαίριο» είπε ο δρ. Γιοργκ Χάκερ επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου μεταδιδόμενων νοσημάτων Ρόμπερτ Κοχ. Λίγες ημέρες μετά η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ. Μάργκαρετ Τσαν ανακοίνωσε πως «η νέα γρίπη εμφανίζεται σταθερή» και ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν σημάδια ότι ο ιός έχει αναμειχθεί με άλλους ιούς, όπως αυτόν της γρίπης των πτηνών.