SΟS για βλαστοκύτταρα

 

Οι επιστήμονες ζητούν την ενίσχυση της δημόσιας τράπεζας φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος και τη δημιουργία τουλάχιστον μίας τράπεζας ακόμη

Εκατοντάδες παιδιά και ενήλικοι με καρκίνο του αίματος μπορούν να σωθούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από την προσφορά βλαστοκυττάρων.

Βασική προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί η δημόσια τράπεζα φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος και να δημιουργηθεί τουλάχιστον ακόμη μία. Τα μοσχεύματα πρέπει να είναι διαθέσιμα για όλους τους εν δυνάμει χρήστες και να μην αποθηκεύονται από τα ζευγάρια μόνο για τα παιδιά τους.

Τα παραπάνω υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Γραφάκος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κατά της Λευχαιμίας και του Λεμφώματος (21 έως 28 Ιουνίου).

Ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται στην Ελλάδα 120 παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα του αίματος, όπως λευχαιμίες και λεμφώματα. Ο αντίστοιχος αριθμός κρουσμάτων στους ενηλίκους φτάνει τους 500. Για αρκετούς από αυτούς η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή ομφάλιου αίματος από συμβατό δότη αποτελούν τη μόνη ελπίδα ίασης.

Η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης στην οικογένεια είναι μόνο 30% και για τους υπόλοιπους γίνεται αναζήτηση μη συγγενούς δότη στη διεθνή δεξαμενή εθελοντών δοτών και στις δημόσιες τράπεζες ομφάλιου αίματος.

Μελέτη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας έχει δείξει ότι σε μία οκταετία θα είναι εφικτή η δημιουργία αποθέματος 10.000 μονάδων ομφάλιου αίματος σε δημόσιες τράπεζες. Η ύπαρξη των μονάδων αυτών επαρκεί να καλύψει το 90% των ασθενών, οι οποίοι αναζητούν δότη και δεν τον βρίσκουν.

Η χώρα μας θα μπορούσε να εξασφαλίσει άμεσα τις ποσότητες αυτές, αν οι αρμόδιοι φρόντιζαν να κρατούν αίμα ομφάλιου λώρου από τις 90.000 γεννήσεις που γίνονται κάθε χρόνο. Το περισσότερο πετιέται, ενώ ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων φυλάσσεται σε ιδιωτικές τράπεζες, με αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα.

Οι δότες

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, από 16.000 που είναι σήμερα, στις 60.000. Ο στόχος -είπε- είναι απολύτως εφικτός, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Κύπρο οι εθελοντές είναι 110.000.

Ο πρόεδρος της Αιματολογικής Εταιρείας πρότεινε, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί η ήδη υπάρχουσα δημόσια τράπεζα ομφάλιου αίματος στην Αθήνα και να δημιουργηθεί νέα στη Βόρεια Ελλάδα και να καταρτιστεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που θα θέσει υπό έλεγχο τις ιδιωτικές τράπεζες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ