SOS καρδιολόγων για αιμοδυναμικά εργαστήρια

Χάνονται ζωές στην Ελλάδα επειδή, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν μπορούν να δημιουργηθούν κέντρα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στα νοσοκομεία.

Για να δημιουργηθούν τα τελευταία, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στα νοσοκομεία, αιμοδυναμικά εργαστήρια. Ομως, όπου υπάρχουν, κι αυτά δεν έχουν προσωπικό… Αυτό τόνισαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Βλάσιος Πυργάκης, και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Παρχαρίδης.

Οπως είπαν, ο μέσος όρος θνητότητας από έμφραγμα του μυοκαρδίου στην Ελλάδα είναι 7%. Οπου υπάρχουν αιμοδυναμικά εργαστήρια, ο μέσος όρος μειώνεται στο 4%. Οταν όμως δεν υπάρχουν τα κέντρα, το ποσοστό θνητότητας φτάνει στο 8 με 8,5%, τονίζει ο Βλ. Πυργάκης. «Η Πολιτεία δεν πήρε στεφανιογράφους, που είναι σωτήριοι στην επεμβατική καρδιοχειρουργική. Κι όπου υπάρχουν, χαλάνε συνέχεια και βγαίνουν εκτός λειτουργίας», υπογραμμίζει, μιλώντας για ελλείψεις στα νοσοκομεία, ο Γ. Παρχαρίδης.

Σύμφωνα με τον Βλ. Πυργάκη, τα υπάρχοντα δημόσια κέντρα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής είναι αρκετά: ένα αντιστοιχεί σε 200.000 κατοίκους, τη στιγμή που άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, έχουν 1 για 400.000 κατοίκους. Ομως, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη αιμοδυναμικών εργαστηρίων. Ετσι, πολλά υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μόλις ένα στην Πελοπόννησο, μόλις ένα στη νησιωτική Ελλάδα (Χίος), και από ένα στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία όμως λειτουργούν μόνον όταν τα συγκεκριμένα νοσοκομεία εφημερεύουν.