Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου τόσο σε στελέχωση προσωπικού όσο και σε ιατρικό εξοπλισμό με τα άκρως απαραίτητα – γάζες για παράδειγμα, εφόσον οι εταιρείες λόγω των χρεών δίνουν υλικά με το σταγονόμετρο – τέθηκαν για πολλοστή φορά χθες επί τάπητος, από τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρων ΕΣΥ, Ανδρέα Ξάνθο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Αντώνη Φουρναράκη.

Το Νοσοκομείο εκπέμπει σήμα κινδύνου, όπως υποστηρίζουν, ενώ μάλιστα ο κ. Φουρναράκης σημείωσε πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, και συνεχιστεί η απαξίωση του ΕΣΥ, τότε δεν θα μπορούν γιατροί και εργαζόμενοι  να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανάγκες.

Οι γιατροί προγραμματίζουν κινητοποιήσεις τον επόμενο μήνα, ενώ και οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως μετά το Πάσχα ενδεχομένως θα προχωρήσουν και αυτοί σε κινητοποιήσεις.

Εξοργιστική στασιμότητα

Ένας συστηματικός «πολιορκητικός κριός» που θα υπερνικά τις αντιστάσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής υγείας και τις αγκυλώσεις της κρατικής γραφειοκρατίας, χρειάζεται για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, αναλύοντας για μια ακόμη φορά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Τόνισε δε, πως το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται, είναι κυρίως προς την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της. «Γιατί για την αναμφισβήτητη υστέρηση του Νομού μας σε υπηρεσίες υγείας και για την εγκατάλειψη του Νοσοκομείου, ευθύνη δεν έχουν μόνο οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά μερίδιο ευθύνης έχει και η τοπική εξουσία για την οποία ποτέ η Υγεία δεν αποτέλεσε πολιτική προτεραιότητα», όπως είπε. 

Για εξοργιστική στασιμότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο, έκανε λόγο ο κ. Ξανθός.

Στο θέμα της σημερινής κατάστασης των κλινικών είπε πως η εικόνα είναι απογοητευτική «με την Παθολογική Κλινική να παίρνει «τρίμηνη παράταση ζωής» με δανεικό γιατρό από άλλο νομό, την Πνευμονολογική, σε μια περίοδο μάλιστα έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, να μην μπορεί με 2 μόνο γιατρούς να καλύψει τις εφημερίες όλου του μήνα, το ίδιο ακριβώς και στην ΩΡΛ, ενώ το ΤΕΠ υπολειτουργεί με 2 γιατρούς τη στιγμή που χρειάζεται τουλάχιστον 4-5, ενώ η ΜΕΘ συνεχίζει να λειτουργεί οριακά με το μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το προβλεπόμενο με βάση τα κρεβάτια που διαθέτει.  Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στις περισσότερες κλινικές και τα Εργαστήρια του Νοσοκομείου, αλλά και σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού».Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και το Επιστημονικό Συμβούλιο έχουν προτείνει μια «δέσμη» ιατρικών θέσεων άμεσης ανάγκης για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων, που περιλαμβάνει 16 Επιμελητές Β’ και 9 ειδικευόμενους διαφόρων ειδικοτήτων και η διεκδίκησή τους είναι για τους γιατρούς ζήτημα αιχμής, όπως επίσης και η έγκριση του νέου Οργανισμού, που καθυστερεί εδώ και 2 χρόνια.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ξανθός και στην ψυχιατρική περίθαλψη στο Ρέθυμνο. «Παρά το ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα με  τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας , έχει ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν  οι κρίσεις για 3 ακόμα θέσεις ψυχιάτρων (1 στην Κλινική και 2 στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας) αλλά και να συμπληρωθεί ο Οργανισμός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με τις απαραίτητες θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού και παραϊατρικού προσωπικού», είπε.

Τέλος, εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα, υπάρχει και το θέμα που ανακύπτει κάθε χρόνο  με την καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών, οι οποίοι βρίσκονται στον 4ο μήνα του χρόνου και ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι πιστώσεις για τις εφημερίες του 2009.

Με τους μισούς νοσηλευτές η ΜΕΘ

Στα συσσωρευμένα προβλήματα με την υποστελέχωση του Νοσοκομείου αναφέρθηκε και ο κ. Φουρναράκης, δηλώνοντας πως οι εργαζόμενοι σε πολλά τμήματα έχουν φτάσει στα όριά τους. Τόνισε δε πως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με τους μισούς νοσηλευτές.

«Μετά τη λειτουργία της Ψυχιατρικής και της Οφθαλμολογικής Κλινικής, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η ΜΕΘ που εξυπηρετεί και περιστατικά εκτός νομού, λειτουργεί 7 κρεβάτια με 17 νοσηλευτές, πέρυσι την ίδια εποχή λειτουργούσε με 21 και έπρεπε να λειτουργεί με 27.

Στη Χειρουργική Κλινική η οποία επί της ουσίας είναι πέντε κλινικές και προστέθηκε τώρα και η Οφθαλμολογική, δυο νοσηλευτές εξυπηρετούν ουσιαστικά αυτές τις έξι κλινικές. Με 60 περίπου ασθενείς.

Στο Ακτινολογικό οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας και αναρωτιόμαστε πως θα βγει το καλοκαίρι.

Ψάχνουμε να βρούμε που είναι οι 5.500 νοσηλευτές που εξήγγειλε ο υπουργός και πώς θα πληρωθούν αφού από τον προϋπολογισμό δεν καλύπτονται. Μας κοροϊδεύουν».

Ελλείψεις σε βασικά είδη

«Έξι μήνες τώρα ακούμε ότι η ρύθμιση προχωρεί κι εμείς διαπιστώνουμε καθημερινα ότι δεν έχουμε σύριγγες, δεν έχουμε γάζες, πάνες, επαναχρησιμοποιούμε ουροσυλλέκτες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φουρναράκης, περιγράφοντας την κατάσταση στο Νοσοκομείο, που παρόμοια είναι βέβαια και σε άλλα Ιδρύματα της χώρας, λόγω των υπέρογκων χρεών των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

«Παραγγέλνουμε 100 γάζες και μας φέρνουν 10. Οι προμηθευτές με τον τρόπο αυτό εκβιάζουν για να γίνει μια ρύθμιση των χρεών.

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου είναι 17 εκατομμύρια ευρώ και χρωστάει περίπου 18 εκατομμύρια. Κύρια αιτία είναι η μη ρύθμιση από τα συναρμόδια υπουργεία των χρεών των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Τα Νοσοκομεία επίσης συντηρούν τη ΔΥΠΕ, το 1% των εισπράξεων πάει σε ένα θεσμό που έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας θεσμός που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο σύστημα και λειτουργεί ως ρουσφετολογικό κέντρο».

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης πως τα υπηρεσιακά συμβούλια υπολειτουργούν, «παίρνουν από το αυτί όποιον θέλουν και τον βαφτίζουν προϊστάμενο, υποδιευθυντή, διευθυντή. Έχουμε ξαναγυρίσει σε παραδοσιακούς τρόπους διοίκησης»

Ανησυχία για την επέκταση

Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών, όσο κι ο πρόεδρος των εργαζομένων εξέφρασαν την ανησυχία τους για το έργο επέκτασης του Νοσοκομείου, δεδομένου ότι έχει σταματήσει ξανά. Υποστήριξαν δε, πως είναι άκρως απαραίτητες οι συμπληρωματικές εργασίες, όπως η ράμπα στο βόρειο μέρος του Νοσοκομείου για να λειτουργήσει σωστά η επέκταση

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για εργασίες που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει η επέκταση. Η λύση είναι ή να ενταχθούν αυτά τα έργα στην υπάρχουσα εργολαβία ή πρέπει να γίνει νεά εργολαβία και έτσι τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά», είπε ο κ. Φουρναράκης.

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ