Σοβαρές ενστάσεις γιατρών στο σχέδιο για τις εφημερίες

Πεννυ Μπουλουτζα

Σοβαρές ενστάσεις ως προς το προτεινόμενο από το υπουργείο Υγείας σχήμα εφημέρευσης των νοσοκομείων εκφράζουν οι γιατροί του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων. Κατά την προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου «Αναβάθμιση του ΕΣΥ», με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα θεσπίζεται μηνιαία αμοιβή για κάθε γιατρό για ένα σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργές εφημερίες κάθε μήνα. Για τους ειδικευμένους των νοσοκομείων Α΄ Ζώνης (νοσοκομεία Αθήνας – Θεσσαλονίκης και μεγάλα νοσοκομεία περιφέρειας), προβλέπεται μηνιαία αμοιβή για 6 εφημερίες, εκ των οποίων οι 4 ενεργές και οι 2 ετοιμότητας (για τους διευθυντές γιατρούς η κατανομή είναι 3 ενεργές και 3 ετοιμότητας). Για τους ειδικευμένους των νοσοκομείων Β΄ Ζώνης, δηλαδή γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας, η αμοιβή αντιστοιχεί σε 7 εφημερίες -4 ενεργές και 3 ετοιμότητας- και στα νοσοκομεία της Γ΄ Ζώνης, δηλαδή νοσοκομεία σε απομακρυσμένα σημεία και στη νησιωτική χώρα, αντιστοιχεί σε 7 ενεργές εφημερίες και 4 εφημερίες ετοιμότητας.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα καλύπτεται το 90% των αναγκών εφημέρευσης των νοσοκομείων, ενώ οι επιπλέον εφημερίες που θα πραγματοποιούνται, όπου κρίνεται απαραίτητο, θα αποζημιώνονται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Από την πλευρά τους, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ επισήμαναν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν καλύπτονται οι ανάγκες των νοσοκομείων και έφεραν ως παράδειγμα τα νοσοκομεία Β΄ Ζώνης, όπου για να βγει ασφαλές εφημεριακό πρόγραμμα με βάση την πρόταση θα πρέπει κάθε τμήμα να διαθέτει επτά γιατρούς, κάτι που δεν ισχύει πουθενά.