«Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο». Με αυτό το σύνθημα οι γιατροί του Νοσοκομείου Σπάρτης καλούν τους πολίτες να βοηθήσουν να απαλλαγεί ο τομέας της Υγείας από τη διαφθορά. Είναι οι γιατροί ενός δραματικά υποστελεχωμένου νοσοκομείου της περιφέρειας, που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη δουλειά τους, βρήκαν χρόνο και διάθεση να ασχοληθούν και με αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Πήραν την πρωτοβουλία να φτιάξουν μια αφίσα με το παραπάνω σύνθημα, την οποία ανάρτησαν σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου Σπάρτης.
«Δεν κάναμε κάτι φοβερό, απλώς βγάλαμε μια αφίσα με ένα σύνθημα. Το θέμα είναι να γίνει πράξη» μας είπε απλά η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας Χρύσα Ντοροβίτσα, όταν της δώσαμε συγχαρητήρια για τη συγκεκριμένη κίνηση. «Ήταν μια ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση, επειδή τη θεωρήσαμε σωστή. Όταν το κάναμε, δε φανταζόμασταν ότι θα είχε τέτοια απήχηση, η αλήθεια είναι ότι έχουμε εκπλαγεί με την ανταπόκριση» πρόσθεσε η κα Ντοροβίτσα, κυτταρολόγος στο Νοσοκομείο Σπάρτης.
«Ως κλάδος έχουμε τεράστια προβλήματα. Το φακελάκι είναι ένα από αυτά» σημείωσε η γιατρός. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, από το γεγονός ότι την πρωτοβουλία των γιατρών της Σπάρτης αποφάσισε να υιοθετήσει και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).
Νοσοκομείο
με πολλά προβλήματα
Χθες το μεσημέρι οι γιατροί του Νοσοκομείου Σπάρτης είχαν γενική συνέλευση. Εκτός από το φακελάκι, τους απασχολούν πολλά ακόμη ζητήματα. «Τα προβλήματα είναι τεράστια» συνέχισε η κα Ντοροβίτσα. «Κατ’ αρχάς, η υποστελέχωση. Σε σχέση με τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας, αυτό της Σπάρτης είναι το πιο υποστελεχωμένο. Είναι νομαρχιακό και τα περισσότερα τμήματά του έχουν ένα, δύο, το πολύ τρεις γιατρούς. Με το νέο σύστημα εφημέρευσης, δεν καλύπτεται όλος ο μήνας, αλλά οι 10 – 15 πρώτες μέρες. Μετά, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν κλινικές. Ήδη ο διευθυντής της Γυναικολογικής έχει κάνει αίτημα ότι, εάν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες, μετά τις 10 του μηνός αδυνατεί να εφημερεύσει η κλινική του. Το ίδιο ισχύει και για άλλα τμήματα. Το Νοσοκομείο Σπάρτης, όσον αφορά στο σύστημα εφημεριών, ανήκει στη “Β΄ ζώνη”, οπότε πλήττεται ιδιαίτερα από το νόμο αυτό, που οδηγεί τα νοσοκομεία σε πλήρη υποβάθμιση και διάλυση».
Προσλήψεις: «Είχαν προχωρήσει κάποιες προσλήψεις, οι οποίες όμως έχουν μείνει στον αέρα. Με βάση τον περσινό νόμο, έπρεπε μέσα στο 2009 να έχουν υλοποιηθεί 2.000 προσλήψεις πανελλαδικά, αλλά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Υπάρχουν επίσης τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ούτε εκεί υπάρχει φως, προς το παρόν τουλάχιστον».
Σε προπολεμικό κτήριο!
Όσο για το κτήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης, είναι κτισμένο πριν από το 1940! «Έχουμε τεράστιο κτηριακό πρόβλημα. Το κτήριο ήταν παλιό σανατόριο πριν από το ’40, έχει πρόβλημα στατικής στήριξης και γενικά χώρων. Έχουμε έκτακτα ιατρεία σε απαράδεκτο χώρο, οι δε άνθρωποι που περιμένουν να εξεταστούν κάθονται στη σκάλα, που είναι απέναντι από τα έκτακτα! Είναι φοβερό να βλέπετε ασθενείς να κάθονται στη σκάλα» σχολίασε η κα Ντοροβίτσα.
Οι γιατροί της Μεσσηνίας
«Ό,τι ενέργειες γίνουν από την ΟΕΝΓΕ θα τις ακολουθήσουμε. Σίγουρα η πρωτοβουλία με την αφίσα για το φακελάκι είναι κάτι θετικό, δεν το συζητάμε, εξυπακούεται» μας είπε χθες και ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας Χρήστος Λιαράκος.
«Είναι ένα ζήτημα πανελλαδικής εμβέλειας και δεν αφορά ένα ή δύο νοσοκομεία, είναι γενικότερο θέμα του δημόσιου τομέα. Στην Ομοσπονδία μας έχουν γίνει πολλές σχετικές συζητήσεις, μάλιστα πρόσφατα είχε ζητηθεί έλεγχος των πόθεν έσχες των γιατρών του ΕΣΥ».
Της Μαρίας Νίκα