ΓΕΝΕΥΗ.–
Μετά τα εμβόλια, τώρα έχουν σειρά και τα αντιιικά φάρμακα που προωθούν με ζήλο αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο, καθώς φαίνεται, να διευρύνουν το «πελατολόγιο» των φαρμακοβιομηχανιών…
Χτες η Νίκη Σίντο, εκ μέρους του ΠΟΥ, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων σαν προληπτικό μέτρο, με τη «λογική» πως θα μπορούν «να προλάβουν μία σοβαρή εξέλιξη της “νέας γρίπης”». Ετσι η αξιωματούχος του ΠΟΥ πρότεινε να χορηγούνται τα φάρμακα στις εγκύους, ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά και στους ανθρώπους με μακροχρόνια προβλήματα υγείας που προσβάλλονται από τη νόσο… αλλά συμπλήρωσε και σε «υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να παρακολουθούν για αποφυγή αφυδάτωσης. Ο ΠΟΥ είχε παλαιότερα ανακοινώσει ότι έχουν παρουσιαστεί μόνον «μεμονωμένες και σπάνιες» περιπτώσεις ανθεκτικότητας στα αντιιικά, όπως το «Osetamivir». Πάντως, ως τώρα, πολλοί γιατροί ανέμεναν πρώτα την εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι οι ασθενείς έχουν προσβληθεί από τον H1N1 και όχι κάποιον άλλο ιό προτού χορηγήσουν αντιιικά φάρμακα…
Προχτές, σε Κροατία και Σερβία κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μία προσπάθεια να μειωθούν (ακόμη και να απαγορευτούν) οι δημόσιες συναθροίσεις, να κλείσουν σχολεία και να αποθαρρυνθούν οι επισκέψεις στα νοσοκομεία.
Με το κλείσιμο τμημάτων και τάξεων σε 28 σχολεία της χώρας από σήμερα, εκφράζονται οι επιπτώσεις της πανδημίας της «νέας γρίπης» στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε αργά χτες το βράδυ το υπουργείο Υγείας.
Τα «λουκέτα» αυτά έρχονται να προστεθούν στα 25 μέχρι χτες κλειστά σχολεία της χώρας που αποτελούν το 0,15% του συνόλου των σχολείων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Συνολικά, κατά το υπουργείο Παιδείας, μέχρι χτες ήταν κλειστές 25 τάξεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και 137 τμήματα τάξεων. Πάντως ο συνολικός αριθμός των σχολικών μονάδων όπου υπάρχει μερική ή ολική παύση λειτουργίας, κατά το υπουργείο Παιδείας, ήταν 108.
Η έξαρση της πανδημίας αποτυπώνεται και στο χτεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που παρουσιάζει αύξηση κατά 11,8% στα επιβεβαιωμένα, με εργαστηριακό τρόπο, κρούσματα από τη «νέα γρίπη». Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα επιβεβαιωμένα με εργαστηριακό έλεγχο κρούσματα αυξήθηκαν κατά 332 και έφτασαν συνολικά σε 3.189. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των ασθενών, καθώς οι αριθμοί αυτοί υποεκτιμούν την πραγματική συχνότητα, όπως παραδέχεται και το ΚΕΕΛΠΝΟ.