Στα 321 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, υψηλότερο από το 2009!

p align=”left” style=”text-align: left; line-height: 14.55pt; margin: 0cm 0cm 3pt 28pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto”>Στο δυσθεώρητο ύψος των 321 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009 και όσα ακολούθησαν με την είσοδο στα «μνημόνια»

Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν 303 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με Το Βήμα, μπροστά σε αυτό το μεγάλο ύψος του δανεισμού που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ και το οποίο παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το ύψος των τόκων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων υπάρχει διχογνωμία -όπως ακριβώς συμβαίνει και στην τρόικα ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για το κατά πόσο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που ξεπέρασε στο τέλος Ιουνίου τα 321 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι εγγυήσεις που καταπίπτουν, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς ένα νέο «κούρεμα».

Πηγή: epikaira.gr

Το Βήμα σημειώνει επίσης:

Το πρόβλημα της λήξης ομολόγων – 11 με 12 δισ. πληρώνουμε σε τόκους ετησίως

 «Βασικό πρόβλημα παραμένει το χρέος. Αν δεν μειωθεί δραστικά, τότε ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων θα διατίθεται για την πληρωμή τόκων και ο προϋπολογισμός για τα επόμενα χρόνια θα κινείται σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο. Τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα» υποστηρίζουν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου. Το ύψος των τόκων, παρά τα χαμηλά επιτόκια, κινείται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ ετησίως. Τόσο το χρέος όσο και οι τόκοι ανέβηκαν και πάλι στα ύψη που είχαν διαμορφωθεί πριν από το PSI.

Διαβάστε τον αναλυτικό πίνακα