Θεοδωρα Λιακοπουλου /
Σε 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο κύκλος εργασιών των 200 μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτιμάται ότι ο τζίρος αυτών των προϊόντων αντιπροσωπεύει το 7-8% του κύκλου εργασιών των φαρμακείων.
Αυτά προκύπτουν από μελέτες που έχει εκπονήσει η Ενωση Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ). Παράλληλα, αντίστοιχες μελέτες ανεβάζουν την κατανάλωση των καλλυντικών φαρμακείου στο 4-6% του ετήσιου τζίρου των φαρμακείων της χώρας. Σημειώνεται ότι σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 10.000 φαρμακεία, με 11.500 φαρμακοποιούς. Το υπόλοιπο 85% και πλέον του κύκλου εργασιών των φαρμακείων αφορά πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων των φαρμακείων την τελευταία πενταετία προσεγγίζει το 20% μόνον από τη διάθεση φαρμάκων, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν και οι πωλήσεις των παραφαρμακευτικών προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα μεγάλα φαρμακεία διαθέτουν ξεχωριστές «γωνίες» για κάθε είδος προϊόντος, καθώς εντός των καταστημάτων μπορεί να λειτουργούν εκτός από τον παραδοσιακό χώρο διάθεσης των φαρμάκων, τμήμα καλλυντικών, οπτικό τμήμα, τμήμα ορθοπεδικών ειδών, τμήμα συμπληρωμάτων διατροφής ή τμήμα προϊόντων βρεφανάπτυξης.
Παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς τονίζουν ότι για την ανάπτυξη αυτών των παράλληλων δραστηριοτήτων σημαντικό ρόλο παίζει η θέση του φαρμακείου, προσθέτοντας πάντως ότι η μέση αναλογία στις πωλήσεις φαρμάκων – προϊόντων ομορφιάς ανέρχεται πλέον σε 70-30, όταν πριν από λίγα χρόνια η αναλογία διαμορφωνόταν στο 90-10. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος των φαρμακείων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία τους μόνον από τα φάρμακα ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο.