Αγωνία για τη διοχέτευση 3,2 εκατομμυρίων πανδημικών εμβολίων που έχουν «περισσέψει», αλλά και για την ακύρωση της αρχικής παραγγελίας που αφορά περισσότερες από 12 εκατομμύρια δόσεις, διακατέχει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ επανέλαβαν χθες ότι θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί έναντι της νέας γρίπης. Την ίδια στιγμή όμως διεπίστωναν ότι η δραστηριότητα της νέας γρίπης κινείται σε μέτρια επίπεδα, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να μην ξεσπάσει στην Ελλάδα δεύτερο πανδημικό κύμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και επιδημιολόγο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τ. Παναγιωτόπουλο, η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσει και αν θα υπάρξει νέο πανδημικό κύμα τώρα ή την άνοιξη.
Πάντως ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γ. Σαρόγλου ανέφερε ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται προς το τέλος της άνοιξης και κάλεσε όλους όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα να εμβολιαστούν για να αποκτήσουν ανοσία έναντι του ιού.
Στοιχεία που ανέφεραν δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει νοσήσει το 10%- 20% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα και το 30%- 40% των παιδιών. Ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νέας γρίπης 104 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 δεν έπασχαν από άλλο νόσημα. «Πολλοί από τους 104 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τουςπιθανότατα να ζούσαν τώρααν είχαν κάνει το εμβόλιο για τη νέα γρίπη» επανέλαβαν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των ατόμων που εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα έναντι της νέας γρίπης είναι εξαιρετικά χαμηλό (3,2%). Παραδέχθηκαν όμως ότι έγιναν λάθη επικοινωνιακού χαρακτήρα όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου για την αξία του εμβολιασμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα εκτιμώνται σε 300- 500 τον χρόνο. Η διαφορά είναι ότι η νέα γρίπη προκάλεσε θανάτους σε άτομα σχετικά μικρών ηλικιών, ενώ η εποχική προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εξήγησε ότι εφέτος η εποχική γρίπη είναι η νέα γρίπη, ενώ το αντιγριπικό εμβόλιο που θα αναπτυχθεί για την περίοδο 2010- 2011 θα είναι παρόμοιο με το πανδημικό εμβόλιο.