Site icon www.ygeianet.gr

Στα σκουπίδια 40 τόνοι πλάσματος από αίμα

Της Ελένης Πετροπούλου

Τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ζημία για το Δημόσιο από τις αναξιοποίητες ποσότητες

Αναξιοποίητοι παραμένουν τουλάχιστον 40 τόνοι πλάσματος από αίμα που θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας και να γλιτώσουν εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο! Την ίδια στιγμή, μια φαρμακευτική ουσία, η λευκωματίνη (παράγεται από το πλάσμα) που στοιχίζει στην αγορά 100-120 ευρώ το φιαλίδιο και που παρέχεται δωρεάν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας καλύπτοντας το 20% της κατανάλωσης δεν θα παραδοθεί.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει διατάξει επείγουσα έρευνα για το θέμα που -σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών έχει κοστίσει στο Δημόσιο τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ- προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτή η υπόθεση, να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες. Καταγγέλλει μάλιστα για σκανδαλώδη αδιαφορία τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου.

Επιπτώσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «πρόκειται για μια υπόθεση όπου οι επιπτώσεις είναι οικονομικές και κοινωνικές, καθώς η χώρα μας αποστέλλει στην Ολλανδία πλάσμα για κλασματοποίηση, χωρίς όμως να παράγει την πολύτιμη λευκωματίνη, την οποία τελικά εισάγει πληρώνοντας ακριβά, ενώ επιπλέον ξοδεύει σημαντικά ποσά για την αποθήκευση του πλάσματος στην ολλανδική εταιρεία». Η λευκωματίνη χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για ασθενείς, κυρίως, των μονάδων Εντατικής, τους εγκαυματίες και γενικά βαριά πάσχοντες ασθενείς.

Όπως εξήγησε η υφυπουργός, Φώφη Γεννηματά, «το Δεκέμβριο του 2009 πληροφορηθήκαμε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ότι στις αποθήκες του φορέα CLB-SANGUIN Ολλανδίας, με τον οποίο η χώρα μας έχει από το έτος 2001 συμβόλαιο για την κλασματοποίηση του πλάσματος από το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες και την παραγωγή λευκωματίνης, παραμένουν χωρίς να έχουν επεξεργασθεί πάνω από 25 τόνοι πλάσματος που έχει αποσταλεί από το 2004 έως το 2008».

«Για το πλάσμα αυτό που δεν μπορεί να κλασματοποιηθεί σε καμία χώρα γιατί δεν έχει ελεγχθεί για τους ιούς που απαιτούνται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας πληρώθηκαν μεταφορικά αλλά και μηνιαία αποζημίωση αποθήκευσης».

Στην αποθήκη
Επιπρόσθετα, πάνω από 15 τόνοι πλάσματος παραμένουν αποθηκευμένοι στο Κέντρο Αιμοδοσίας και σε λίγο δεν θα μπορούμε να παραλαμβάνουμε το πλάσμα που συλλέγεται. Λόγω της έλλειψης ελέγχου, ούτε αυτό το πλάσμα μπορεί να αποσταλεί για κλασματοποίηση και παραγωγή λευκωματίνης, ενώ γίνονται εισαγωγές τεράστιων ποσοτήτων της ουσίας αυτής.

Exit mobile version