To εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι επαρκές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τονίζουν οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
Οι ειδικοί τόνισαν ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του κύματος της πανδημίας, ενώ εκτιμάται ότι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί νοσηλεία περισσότερων ασθενών σε κοινούς θαλάμους και σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Από τα πρόσφατα στοιχεία του EKEΠY προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 20 ασθενείς με πνευμονία από τη νέα γρίπη εκ των οποίων οι 13 νοσηλεύονται σε Mονάδα Eντατικής Θεραπείας. Aπό αυτούς οι 9 είναι σε κρίσιμη κατάσταση εκ των οποίων οι 2 δεν έχουν υποκείμενο νόσημα. Οι 4 από τους 7 είναι παχύσαρκοι, γεγονός που ενδεχομένως επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση της υγείας τους.
Ό, τι αφορά στην πορεία του εμβολιασμού ο κ. Mάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και Mέλος της Eπιτροπής Πανδημίας τόνισε ότι αν και οι γιατροί των νοσοκομείων προσέρχονται για να εμβολιαστούν, οι νοσηλευτές αντιστέκονται ακόμη. Mέχρι στιγμής έχουν προσέλθει για να εμβολιαστούν 4000 άτομα εκ των οποίων το 10% έως 20% ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Η αποτελεσματικότητα του πανδημικού εμβολίου σε ότι αφορά την προστασία από τη νέα γρίπη, είπε ο κ. Μ. Λαζανάς, έχει αποδειχθεί από τις μελέτες του Αμερικανικού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC και ECDC) και ξεπερνά το 90%.
Oι λοιμωξιολόγοι σημείωσαν ότι στη Σουηδία, σε 2,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς έχουν καταγραφεί 137 ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί σοβαρές. Eπίσης, στην ίδια χώρα έχουν εμβολιασθεί 5000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 50.000 παιδιά 3 έως 6 ετών υγιή ή με υποκείμενα νοσήματα. Στα παιδιά έχουν καταγραφεί 31 ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτά που έχουν γεννηθεί μετά το 2000, και μόνο 5 σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Aυτές οι αντιδράσεις έχουν θεωρηθεί ήπιες.
H παθολόγος-λοιμωξιολόγος Κυριακή Κανελλακοπούλου, τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μη ειδικοί γιατροί λένε να μην εμβολιαστεί ο κόσμος. Aυτό, σημείωσε, σε μητέρες παιδιών κάτω των 6 μηνών μπορεί να θεωρηθεί ιατρική αμέλεια. O παθολόγος λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” κ. Γαργαλιάνος δήλωσε ότι κάνουν λάθος οι γιατροί που λένε όχι στο εμβόλιο και συνέχισε λέγοντας, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι καλύτερα είναι να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Eπίσης, σημείωσε ότι οι επαγγελματίες της υγείας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται με το πανδημικό εμβόλιο και θέτουν έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών τους είναι ένοχοι εγκληματικής αμέλειας. Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο για όσους εργάζονται σε μονάδες νεογνών, καθώς τα νεογνά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν μολυνθούν με γρίπη.
Ενημέρωση της Βουλής
Το μήνυμα να τηρηθεί στάση ευθύνης στο θέμα του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη, εξέπεμψε από τη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι όλοι μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη όχι όμως να αποτρέπουν το κοινό από το να εμβολιαστεί, διότι αυτό βαίνει σε βάρος του ελληνικού λαού.
«Ακούμε ακραίες τοποθετήσεις για το εμβόλιο. Τον πρώτο λόγο έχουν οι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι λαμβάνουν και τις αποφάσεις. Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό όπλο για τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας, αλλά και καθενός ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός κατά την ενημέρωση που παρείχε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πανδημία γρίπης από κοινού με την υφυπουργό, Φώφη Γεννηματά, την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλου και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιώργο Σαρόγλου.
Η υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν χωρεί ανησυχία και πανικός αλλά ούτε εφησυχασμός, επισημαίνοντας πως υπάρχουν αντιδράσεις δύο άκρων: Από τη μία ότι είναι ήπια πανδημία και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, αλλά όταν αρχίσει η πίεση αρχίζει και η αγωνία για το αν θα αντέξουν τα νοσοκομεία. «Χρειάζεται στάση ευθύνης. Δεν υπάρχει πανικός αλλά πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας», τόνισε.
Παρατήρησε ότι εμβολιασμός του ιατρικού προσωπικού παρουσιάζει ομαλή αυξητική τάση, διευκρινίζοντας, ότι «μπορεί η συμμετοχή να μην είναι αθρόα αλλά δεν είναι και υποβαθμισμένη, όπως παρουσιάζεται».
Όπως ενημέρωσε στις 16 Νοεμβρίου εμβολιάστηκαν 2.015 άτομα και χθες 2.194. Η ανάδειξη του θέματος ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο, είπε η υπουργός, ζητώντας τη συμμετοχή όλων σ’ αυτό.
Ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα βουλευτών – μελών της Επιτροπής (γιατροί στην πλειονότητά τους) ενημέρωσε ότι από τις 23 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει κέντρο εμβολιασμού στη Βουλή για τους βουλευτές και τους υπαλλήλους.
Ενημέρωσε ακόμη ότι την επόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή η φάση εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς να αποκλείεται ο εμβολιασμός οποιουδήποτε το ζητήσει, και από την 1η Δεκεμβρίου ξεκινά και στις υπόλοιπες κατηγορίες του πληθυσμού. Τότε θα έχουν παραληφθεί 2,5 εκατ. εμβόλια.
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα σχολεία η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι ισχύει ο προεκλογικός κανόνας, το να κλείνει ένα τμήμα στο οποίο εμφανίζονται πέντε κρούσματα και άνω. «Δεν υπάρχει σήμερα η ανάγκη να αλλάξει αυτό το μέτρο το οποίο έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί καλά», είπε η υπουργός, η οποία διαπίστωσε αυξητική τάση κρουσμάτων στα τμήματα που κλείνουν, με πιο έντονη στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του κλίματος. Ανακοίνωσε ότι στις 11 Νοεμβρίου ήταν 46 τα τμήματα που έπρεπε να κλείσουν, στις 13 του μήνα έγιναν 122, και χθες 163.
Για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είπε πως θεωρητικά θα έπρεπε να έχουμε 400 κλίνες, τώρα όμως που τελούμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν άμεσα 95 κλίνες σε ΜΕΘ και να στελεχωθούν. Γίνεται επίσης προσπάθεια για άλλες 55 κλίνες, στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις εξοπλισμού.
«Υπάρχει πρόβλημα δυσπιστίας που προκλήθηκε από την επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να μιλάνε οι επιστήμονες. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να συμμορφώνονται», παρατήρησε ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Αθ. Γιαννόπουλος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής (Κ. Βελόπουλος, ΛΑΟΣ) σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται για τη σχέση των φαρμακευτικών εταιρειών με τη σκοπιμότητα του εμβολίου, η κ. Ξενογιανακοπούλου είπε ότι οι πολιτικές φαρμάκου θα αλλάξουν, με την επαναφορά της λίστας, με τον έλεγχο της συνταγογράφησης, των γιατρών και των ταμείων, με τον τρόπο τιμολόγησης.
«Είναι τεράστιο το θέμα. Δεν θα το λύσουμε όμως τώρα που δοκιμαζόμαστε. Και δεν μπορεί με αυτό το πρόσχημα να αμφισβητήσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού. Σκοπιμότητες υπάρχουν παντού. Κι από κείνους που θέλουν το εμβόλιο κι από κείνους που το πολεμάνε». Εξήγησε ότι πρόκειται για εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, τα ίδια που χρησιμοποιούνται ακόμη και από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν έντονες καιρικές συνθήκες.
«Είναι βέβαιο ότι ζούμε κρίση αξιών, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε υπεραπλουστεύσεις και γενικεύσεις», είπε και η κ. Γεννηματά.
Η υφυπουργός Υγείας διέψευσε ότι απαιτείται υπογραφή για να εμβολιαστεί κάποιος. Επίσης προανήγγειλε ενημερωτική καμπάνια στην οποία θα δίνονται σαφείς οδηγίες στους πολίτες για τα θέματα της γρίπης και του εμβολιασμού.
Η κ. Γιαμαρέλου, η οποία δήλωσε ότι είναι η πρώτη που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα, είπε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για τόσο ελαφριά γρίπη και άρα δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα, και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το εμβόλιο είναι, εκτός από αποτελεσματικό και ασφαλές. Επικαλέστηκε στατιστικές έρευνες που προέκυψαν σε άλλες χώρες στις οποίες έγινε νωρίτερα το εμβόλιο, λόγω του κρύου, και σύμφωνα με τις οποίες, ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες και ήπιων αντιδράσεων. «Όλοι οι λοιμωξιολόγοι της χώρας πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι σκόπιμο να χορηγηθεί», είπε.
«Αν έχει εξαντληθεί ο χρόνος πειραματικών και κλινικών μελετών για το εμβόλιο» ρώτησε ο Χ. Χαραλάμπους (ΚΚΕ) παρατηρώντας ότι η κ. Γιαμαρέλου δεν απάντησε σε αυτό.
Ο κ. Σαρόγλου ανέφερε ότι πληρούνται στη χώρα μας όλα τα κριτήρια ώστε να θεωρούμε πως πρόκειται για πανδημία, είπε ωστόσο ότι το ποσοστό από 2,3 έως 4% του πληθυσμού που μολύνθηκε είναι πολύ μικρό, κάτι που οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες. Έχουμε ακόμη μιάμιση εβδομάδα καλοκαιρίας για να εντατικοποιήσουμε τον εμβολιασμό, πρόσθεσε. Αφού τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα κοινωνικής διάστασης «να μην κολλήσει δηλαδή ο ένας από τον άλλο», (σχολεία κ.α) ο κ. Σαρόγλου σημείωσε ότι αργότερα μπορεί να επαναξιολογηθούν και οι δημόσιες συγκεντρώσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα αυστηρής επιτήρησης και λήψης μέτρων στις χοιροτροφικές μονάδες, καθώς εκεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι πολύ μεγάλος αν ο άνθρωπος τον μεταδώσει στο ζώο.