Στάση πληρωμών από τον ΟΠΑΔ

Στην αιχμή της διαπραγμάτευσης για τα χρέη του ΟΠΑΔ θα βρεθούν πάλι οι πλέον ευάλωτοι ασφαλισμένοι, οι μακροχρόνια ασθενείς, που αντιμετωπίζουν αρρώστιες όπως ο καρκίνος, η νεφρική ανεπάρκεια, ο διαβήτης και η μεσογειακή αναιμία και θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλα ποσά για τη φαρμακευτική αγωγή τους.

Του Κωστή Κεκελιάδη

 

Για δεύτερη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο οι ασφαλισμένοι του δημοσίου μετατρέπονται σε πολιορκητική μηχανή, μήπως και εξοφληθούν τα χρέη του ασφαλιστικού ταμείου προς τους φαρμακοποιούς. Για άλλη μία φορά θα πρέπει να κρατούν χρήματα στην άκρη για φαρμακευτικές δαπάνες. Για τους νεφροπαθείς για παράδειγμα οι συνταγές για την αγωγή τους μπορεί να φτάνουν και τα 700 ευρώ το μήνα.

Οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα με το διοικητή του ΟΠΑΔ Κ. Σουλιώτη, χωρίς όμως να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εξόφλησης των χρεών. Οπότε οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν ότι από αύριο θα δίνουν φάρμακα σε ασφαλισμένους του δημοσίου μόνο με πληρωμή τοις μετρητοίς.

Οι οφειλές του ΟΠΑΔ στους 1.200 φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης συσσωρεύονται τους τελευταίους δέκα μήνες και φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ πανελλαδικά το ποσό ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη η μέθοδος της διακοπής της πίστωσης έως την εξόφληση των χρεών εφαρμόζεται ήδη για τους ασφαλισμένους των ταμείων των συμβολαιογράφων και των λιμενικών. Δεν είναι όμως μόνον οι φαρμακοποιοί που έχουν λαμβάνειν από τον ΟΠΑΔ. Στο ταμείο του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη έχουν συσσωρευτεί προς έλεγχο και εξόφληση ποσά που φτάνουν τα 27 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους του δημοσίου, 18,5 εκατ. ευρώ σε γιατρούς και οδοντιάτρους και 38 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Ποιος πληρώνει;

Ο έλεγχος των πιστώσεων και των δαπανών του ΟΠΑΔ αποτελεί το πεδίο σύγκρουσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανάμεσα στις υπηρεσίες του γενικού λογιστηρίου του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Υγείας και μπλοκάρει τη χορήγηση των πιστώσεων που είναι διαθέσιμες. Το άρθρο 79 του νέου νόμου για το ΕΣΥ αφαιρεί την ευθύνη για τις υγειονομικές δαπάνες από τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τις περιφερειακές υπηρεσίες του γενικού λογιστηρίου του κράτους, αρμόδιες για τις δαπάνες, τους ελέγχους και τις εντολές πληρωμής του ΟΠΑΔ. Τις προηγούμενες ημέρες ο νόμος αναρτήθηκε και εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού από την ιστοσελίδα του εθνικού τυπογραφείου -το άρθρο 79 προβλέπεται ότι τίθεται σε ισχύ με τη δημοσιοποίηση του νόμου- και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα “ποιος πληρώνει”. Το γενικό λογιστήριο εξέδωσε εγκύκλιο που δίνει εντολή στις υπηρεσίες του “να επιστρέφει άμεσα στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΑΔ τις δαπάνες τις εκκρεμείς προς εκκαθάριση και τις εντολές πληρωμής”.  

Με το νέο νόμο η εποπτεία των δαπανών περνά στον ίδιο τον ΟΠΑΔ και το ελεγκτικό συνέδριο, γεγονός που κατά τους φαρμακοποιούς ευνοεί τη μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου επιστροφής των χρημάτων από το ταμείο του δημοσίου. “Εάν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, το απαραίτητο προσωπικό και τα θεσμοθετημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα κοστολογούν τις ιατρικές πράξεις, τότε θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στο έργο του ελέγχου και της έγκρισης διάθεσης των δαπανών “, λέει από την πλευρά του ο διευθυντής του ΟΠΑΔ Θεσσαλονίκης Γ. Γκανάτσιος.