Στάσιμο παραμένει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης. Η χώρα μας αναμένει το δεύτερο πανδημικό κύμα (χειμερινό), με εμβολιασμένους 360.000 ανθρώπους. Ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών έχει πλέον περιοριστεί στους 500, ενώ πολύ χαμηλά παραμένει και το ποσοστό εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (10%).
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ιός Α (Η1Ν1)ν παραμένει απειλητικός, καθώς εξακολουθεί να έχει υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Στις πέντε πρώτες μέρες του χρόνου προκάλεσε επτά θανάτους, εκ των οποίων οι δύο αφορούν άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα. Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι εισήχθησαν το ίδιο διάστημα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έπειτα από επιπλοκές της νέας γρίπης.
Η αντίφαση
Οπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη κυλιόμενη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το 77% των Ελλήνων θεωρούν υπερβολικό τον θόρυβο γύρω από τη γρίπη, με το σύνολο σχεδόν των ερωτηθέντων (95,7%) να απαντούν ότι την περνούν «στο πόδι». Το παράδοξο είναι ότι -παρά τις παραπάνω απαντήσεις- το 69,9% των πολιτών δηλώνουν ότι η νέα γρίπη τούς προκαλεί τελικά μεγάλη ανησυχία.
Στην ερώτηση για το αν θα εμβολιαστούν, ένας στους τέσσερις (25,8%) απαντά θετικά και τρεις στους τέσσερις αρνητικά (74,2%). Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά θετικών απαντήσεων για το αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους (21,1%). Το 61,1% δικαιολογούν την άρνησή τους με το επιχείρημα ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία τους, το 21,1% ότι η γρίπη είναι ελαφριά αρρώστια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει έντονη και αναμένεται να γίνει ακόμη εντονότερη όσο θα πέφτει η θερμοκρασία. Η πρόβλεψη είναι ότι θα προσβάλλει όλο και περισσότερους ενηλίκους, ενώ αναμένεται αύξηση και της θνησιμότητας στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Με το «καλημέρα» σχεδόν της νέας χρονιάς, έχει ήδη προκαλέσει επτά θανάτους. Μια 29χρονη και μια 41χρονη έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη, χωρίς να έχουν ιστορικό υποκείμενου νοσήματος. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ιού ανέρχεται στους 79 και από αυτούς οι 13 αφορούν άτομα χωρίς άλλο πρόβλημα υγείας.
Ο Δεκέμβριος θεωρείται «μαύρος μήνας», καθώς στη διάρκειά του καταγράφηκαν τα 52 από τα 79 κρούσματα με μοιραία έκβαση. Από το σύνολο των θανάτων, οι 40 αφορούν άτομα ηλικίας 20 έως 59 ετών, οι 31 άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω και οι οκτώ παιδιά και εφήβους έως 19 ετών. Οι επιστήμονες, πάντως, εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα η θνησιμότητα στην Ελλάδα κυμάνθηκε στο πλαίσιο της αναμενόμενης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ