Στη 19η θέση της Ευρώπης η Ελλάδα σε υπηρεσίες Υγείας

 

Μία από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών στους τομείς της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, κατέχει σήμερα η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της «ΗΕΑLΤΗ CONSUMER POWER- HOUSE (ΗCΡ)» που συνέταξε και δημοσίευσε χθες και τον «Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας» (ΕΠΚΚΥΥ), οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ελλάδας κατέχουν τη 19η θέση μεταξύ 31 χωρών, έπεσαν δηλαδή κατά δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι που κατείχαν τη 17η θέση.

Σε έξι κατηγορίες που καλύπτουν 34 δείκτες επίδοσης, η Ελλάδα συγκέντρωσε μόλις 599 βαθμούς με άριστα το 1.000 και κατατάσσεται πλέον στο κάτω μέρος του σχετικού πίνακα μαζί με χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, ενώ από τις λεγόμενες «παλαιές» χώρες-μέλη της Κοινότητας χειρότερη από την ελληνική βαθμολογία εμφανίζει μόνον η Πορτογαλία (507).

Αντίθετα, σε καλύτερες θέσεις από την Ελλάδα βρίσκονται τα συστήματα υγείας της Ουγγαρίας (647 βαθμοί), της Τσεχίας (640 βαθμοί), της Ιταλίας (640) και της Ισπανίας (639).

Ως προς τις συνολικές κατά κεφαλήν ετήσιες δαπάνες για την υγεία, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση περίπου του σχετικού πίνακα μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, με περίπου 2.400 δολάρια τον χρόνο.

Σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας-έκθεσης, το ελληνικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα χειρότερα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας.

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είναι λιγότερο γενναιόδωρο σε σύγκριση προς τις φτωχές και καθυστερημένες βαλτικές χώρες.

Η βελτίωση που διαπιστώνεται στο ελληνικό σύστημα υγείας σε ορισμένους τομείς δεν αφορά την ποιότητά του, που πρέπει να βελτιωθεί, καθώς και την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα. Η Ελλάδα επίσης υποφέρει -μαζί με άλλες πέντε χώρες- από το σύστημα των «άτυπων» λεγομένων πληρωμών, δηλαδή το «φακελάκι».

«Το γεγονός ότι οι ασθενείς χρειάζεται να δωροδοκήσουν γιατρούς, για να λάβουν την κατάλληλη γι αυτούς περίθαλψη δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται στην ισονομία, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στην υγειονομική περίθαλψη», τόνισε ο πρόεδρος της «ΗCΡ» αναλύοντας σε συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα της Ελλάδας.

Γ. Δαράτος