Η κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής αποδυνάμωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων, που κατά την ψήφιση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στη Βουλή, τοποθετήθηκαν στη σκιά των Βρυξελλών.
Εξαιρουμένων της κριτικής που ασκήθηκε και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Θ. Παπαγεωργίου, Μαν. Στρατάκης, Π. Κουρουμπλής) για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η φαρμακευτική σπατάλη, αλλά και των αιτιάσεων για τους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η ανάγκη διάρθρωσης αναπτυξιακών προγραμμάτων εμφανίστηκε ταυτόσημη της εξόδου από την κρίση.
«Αγχομαι όταν σκέφτομαι πως η χώρα μπορεί να επιστρέψει στο ΔΝΤ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, υποστηρίζοντας πως «χωρίς επενδύσεις, χωρίς παραγωγή, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη». Συμμεριζόμενος το κλίμα των ημερών, άλλωστε, ο Μ. Ανδρουλάκης, στη δική του τοποθέτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Το ΕΣΠΑ είναι η τελευταία μάχη των εφεδρειών».
Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, διατυπώθηκαν από Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ παρατηρήσεις για τη δυσλειτουργία φορέων και οργανισμών λόγω της προβληματικής στελέχωσης σε θέσεις γραμματέων. Ο Γ. Καρατζαφέρης μάλιστα δεν παρέλειψε να επικαλεστεί δημοσιεύματα του Τύπου για «κόντρα» μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομίας, με αιχμή τα καθήκοντα του υφυπουργού Μ. Μπόλαρη.
«Εγώ έχω καθορισμένες αρμοδιότητες», εξήγησε ο έτερος υφυπουργός Στ. Αρναουτάκης, «μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Μπόλαρη αλλά θα διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ σε ενδοκυβερνητικό ζήτημα.