Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι τις προσεχείς δύο εβδομάδες αναμένεται από την πλευρά του υπουργείου Υγείας η κατάθεση μιας σειράς νομοθετημάτων. Μεταξύ αυτών είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια, το οποίο κατατίθεται άμεσα στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Την περασμένη Παρασκευή σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ μπορεί να εφαρμοστεί «… αν περάσειο υγειονομικός τομέας του ΙΚΑ στην εποπτεία του υπουργείουΥγείας». Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Γ.Μέργος

μίλησε για διαχωρισμό του κλάδου Υγείας από τον ασφαλιστικό στα Ταμεία, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας και δημιουργία αυτόνομων φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού, την καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας πληρωμών και τη δημιουργία δύο Δικτύων ΠΦΥ: το Δημόσιο (Κέντρα Υγείας κτλ.) και το Ιδιωτικό (ιδιωτικά ιατρεία, οδοντιατρεία κτλ.). Οπως αναφέρεται, στο σύστημα θα ενταχθεί αρχικά ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) που καλύπτει περίπου 1.700.000 άτομα. Μελλοντικά προβλέπεται και η ένταξη του ΙΚΑ (με διαχωρισμό του ασφαλιστικού και υγειονομικού κλάδου), του ΟΓΑ και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.